Nieuwe ploeg heeft geen tijd te verliezen

Obama en zijn toekomstig vicepresident Joe Biden vergaderden gisteren met economisch adviseurs, ter voorbereiding op zijn machtsovername. (FOTO AFP)

Op een persconferentie ontvouwde Barack Obama gisteren met zijn economische team zijn eerste plannen. Het was het openbare startschot van de regeringswisseling waar honderden van zijn medewerkers al langer aan werkten.

Wie zou willen werken bij de regering-Obama kan zich melden: op www.change.gov heeft het ’Bureau van de gekozen president’ een website waarop staat wat hij allemaal van plan is en wie hij erbij kan gebruiken.

Alleen al daaraan kun je zien dat het voorbereiden van de ’overgang’, zoals het verhangen van de bordjes in Washington kortweg heet, al in volle gang was toen het nog ’kandidaat Obama’ was. De 44ste president van de VS is daarin al net zo grondig als in de manier waarop hij zijn campagne leidde.

Zo’n overgang vindt eens in de vier tot acht jaar plaats, al naar gelang het politieke getij wil. Traditiegetrouw verandert de zittende president dan in een knipmessende gastheer, die het zijn opvolger zo gemakkelijk mogelijk wil maken – al worden binnenskamers nog wel de nodige beleidsmatige landmijnen verstopt.

Het geeft altijd wrijving: alle ministeries krijgen ’parachutisten’ op bezoek, afgevaardigden van Obama die als het ware de boeken komen controleren en vragen stellen aan de huidige topambtenaren. Die zijn dan vaak al ander werk aan het zoeken.

De leiding van de overgang is door Obama opgedragen aan een oudgediende uit het tijdperk van Bill Clinton, voormalig stafchef van het Witte Huis John Podesta.

Hij is niet de enige uit die tijd die door Obama wordt ingeschakeld. Dat geeft weer scheve ogen bij degenen die hem trouw hebben gediend tijdens de verkiezingscampagne, onder andere in de strijd met de bijna niet te stoppen stoomwals van de familie Clinton.

Maar Obama had bij die keuze niet in de eerste plaats zijn toekomstig beleid in het hoofd. Hij wil vooral dat het allemaal snel en soepel gaat, zodat hij niet op gebeurtenissen hoeft te reageren zonder dat hij zijn ministers en naaste medewerkers in stelling heeft.

Het afschrikwekkende voorbeeld daarvan is juist het begin van de regering van Bill Clinton, in 1992. Die was zo lang bezig met het samenstellen van zijn ministersploeg dat hij pas een week voor hij werd beëdigd een stafchef benoemde.

In de Los Angeles Times noemde het hoofd van het overgangsteam destijds, oud-minister van defensie Warren Christopher, dat donderdag een van de dingen die ’misschien niet zo goed’ gingen. Dat Obama nu al een stafchef heeft benoemd, was volgens Christopher het bewijs „dat Obama vastbesloten is niet dezelfde fouten te maken”.

Voor andere fouten is ruimte, leek hij te willen zeggen. Fouten maken, is onvermijdelijk bij een operatie die menig bedrijf op de knieën zou brengen: „Als het nieuwe personeel binnenkomt in het Witte Huis vinden ze onbezette bureaus en lege ladenkasten, maar ook enorme verwachtingen en onmiddellijk te nemen besluiten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden