'Nieuwe paus vindt zijn kerk zelfingenomen'

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Paus Franciscus heeft eerder deze maand tijdens het conclaaf waarin hij tot kerkvorst werd gekozen stevige kritiek geuit op de katholieke kerk. Dat heeft de Cubaanse kardinaal Jaime Ortega gezegd.

Volgens Ortega riep Franciscus, toen nog kardinaal Jorge Mario Ber-goglio, het Vaticaan op niet langer zo zelfingenomen te zijn en te ontwaken uit een staat van 'theologisch narcisme'. Franciscus zei dat de kerk zich moet concentreren op zaken als zonde, lijden, onrecht en onwetendheid.

Alle kardinalen die aan het conclaaf hebben deelgenomen, hebben vooraf de eed van geheimhouding afgelegd. Ortega vindt niet dat hij die schendt. Volgens hem heeft Franciscus hem persoonlijk de handgeschreven aantekeningen van zijn rede gegeven, en gaf hij tot tweemaal toe toestemming voor het openbaar maken daarvan.

Ondertussen zijn de renovaties van het pauselijke appartement in Vaticaanstad afgerond. Paus Franciscus heeft evenwel besloten voorlopig in het hotel van het Vaticaan te verblijven.

Volgens het Vaticaan heeft Franciscus, die erom bekend staat luxe te schuwen, de medewerkers en gasten van het hotel deze week verteld niet van plan te zijn binnenkort te verhuizen. Federico Lombardi, woordvoerder van het Vaticaan, zei dat het onduidelijk is hoe lang het 'experiment' zal duren. Franciscus heeft in elk geval wel zijn intrek in de pauselijke hotelsuite (kamer 201) genomen. Zijn maaltijden gebruikt hij in de gezamenlijke eetzaal.

Franciscus zal zondagmiddag zijn eerste pauselijke paaszegen uitspreken. Traditiegetrouw is het Sint Pietersplein dan versierd met bloemen. De Leidse bloemist Charles van der Voort levert al 28 jaar de bloemstukken die het plein tijdens het Urbi et Orbi opsieren. "Op het balkon hebben we witte orchideeën en anthuriums. Als het zonnetje dan schijnt, komt dat wit mooi naar voren", zei hij deze week.

De eerste vrachtwagens met onder meer 3200 rozen, 500 lelies, 400 delphiniums, bomen en struiken vertrokken dinsdag naar Vaticaanstad. Vandaag vliegt Van der Voort met dertig mensen naar Rome, waar ze tot zaterdagmiddag planten snoeien en bloemen schikken. Het Vaticaan hanteert strenge regels voor de opstelling van alle planten en bloemen. Hoge bomen en struiken hebben bijvoorbeeld vaste plekken achter op het plein, omdat iedereen de paus moet kunnen zien. Dit jaar staan aan de voorkant van het plein onder meer narcissen en gele en oranje lelies.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden