Nieuwe opzet sociale zekerheid

Wethouders: Fiscaal voordeel voor werkgever die bijstandsgerechtigde aanneemt

Wethouder Henk Kool van Den Haag (sociale zaken) vindt dat hij en zijn collega's van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht de formateurs Kamp en Bos een aanbod doen dat ze nauwelijks kunnen weigeren. Vandaag deden de wethouders een brief uit met een nieuwe opzet voor de sociale zekerheid die het Rijk nauwelijks extra kost, terwijl gemeenten efficiënter kunnen werken en dus meer mensen beter kunnen helpen. Kool: "Een vriendelijke start met de vier grote steden. Wat wil het nieuwe kabinet nog meer?"

Waarom komt u met dit plan?
Kool: "Ons uitgangspunt is: re-integreren gaat het meest efficiënt bij een reguliere werkgever. Dat geldt voor mensen met een arbeidshandicap die in de Wet Sociale Werkvoorziening zitten, maar ook voor mensen in de bijstand. Wij hebben nog zo'n 1800 euro per persoon voor re-integratie, half zoveel als een paar jaar geleden. Dat is niet veel. De meeste mensen kunnen niet toe met een simpele sollicitatietraining. Die hebben schuld-, of verslavings- of psychische problemen die eerst opgelost moeten worden. Wij zien dat de beschikbare middelen beperkt zijn. Dus willen we onze winst halen door het slimmer te doen."

Hoe kan het slimmer?
"Werkgevers die een oudere aannemen of iemand met een arbeidshandicap krijgen straks een belastingvoordeel. Die moet in 2013 gelden. In ruil daarvoor steekt die werkgever tijd en moeite in de begeleiding. Wij zeggen: laat die ook gelden voor mensen in de bijstand. Dat is re-integreren op no cure, no pay-basis. Zo wordt Rijksgeld doeltreffend gebruikt: het komt terecht bij mensen die een baan hebben en dus aan het re-integreren zijn. Tegelijkertijd is het Rijk minder kwijt aan bijstand."

Die bonus moet ook gelden voor mensen die langer dan een jaar in de WW zitten, schrijft u. Waarom?
"Het UWV, dat WW'ers nu begeleidt, is de laatste jaren enorm gekort. De gevolgen sijpelen door naar ons. Want na de WW volgt de bijstand en het is voor ons bijna een mission impossible om mensen die lang aan de kant staan aan een baan te helpen. Dus zeggen wij: áls je de WW-uitkering bekort tot een jaar - die plannen liggen er nu - leg dan de re-integratie van die werkloze na een jaar bij de gemeente. Niets ten nadele van het UWV, maar we zien dat we nu te lang moeten wachten."

Neemt u niet veel hooi op uw vork? U wordt de regisseur van de lokale arbeidsmarkt.
"We zitten niet om werk verlegen. Dit is in ons eigen belang. En het maakt een einde aan het rondpompen van re-integratiegelden. Dat is goed voor iedereen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden