Nieuwe opzet IC-afdeling Diakonessenhuis

UTRECHT (ANP) - De afdeling intensieve zorg (IC) van het Diakonessenhuis in Utrecht krijgt een nieuwe opzet. Nadat in februari alle zelfstandige artsen van de afdeling zijn weggestuurd, heeft de Raad van Bestuur besloten een team in vaste dienst aan te stellen.

Bovendien zal worden geprobeerd om met hulp van het Universitair Medisch Centrum Utrecht het niveau van de afdeling op te krikken.

Dat de zeven artsen in februari de toegang tot de afdeling werd ontzegd, kwam niet helemaal onverwacht. Voorjaar 2005 voldeed de IC al niet aan de toen nog conceptrichtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. De artsen werkten er allemaal in deeltijd (voor 0,3 fte). Er waren voortdurend wissels, er was geen continue aanwezigheid en het verpleegkundig personeel werd onvoldoende ondersteund.

Interne- en externe onderzoeken

Volgens de raad van bestuur werkten de artsen ook onderling niet goed samen. Al in april vorig jaar kregen ze opdracht dat te veranderen. Er volgden in- en externe onderzoeken en in februari dit jaar werden de artsen van de afdeling gehaald en tijdelijk vervangen door intensivisten uit andere ziekenhuizen, om te voorkomen dat de problemen de zorg voor patiënten in gevaar bracht. Dat is volgens het bestuur dan ook nooit gebeurd.

De nieuw aan te stellen ploeg zal bestaan uit een kernteam van drie voltijds artsen die van buiten worden aangetrokken en een 'schil' van artsen die in deeltijd op de afdeling komen werken. Ook de weggestuurde artsen mogen naar de functie solliciteren. Zij moeten dan wel voldoen aan een nieuw profiel en aantoonbaar bereid en in staat zijn om goed samen te werken. Bovendien moeten zij dan ook accepteren dat ze in vaste dienst komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden