Nieuwe onderhandelingsronde Gaza in Egypte

Palestijnse kinderen tijdens een demonstratie op de Westoever. Beeld afp
Palestijnse kinderen tijdens een demonstratie op de Westoever.Beeld afp

Een Palestijnse en een Israëlische delegatie zijn in Caïro voor een nieuwe onderhandelingsronde over de Gazastrook. Beide partijen kwamen vanmorgen aan op de luchthaven van de Egyptische hoofdstad.

De Palestijnen en Israël gaan opnieuw overleggen over een langdurig staakt-het-vuren, met Egypte als bemiddelaar. Morgen loopt een tijdelijk staakt-het-vuren van vijf dagen af.

De indirecte onderhandelingen tussen Hamas en Israël verlopen zoals altijd moeizaam. Hamas verwierp gisteren al een Egyptisch voorstel van elf punten. 'Israël moet gehoor geven aan de wensen van Palestijnse burgers. Anders kan het een langdurige oorlog tegemoet zien', dreigde het hoofd van Buitenlandse Zaken van Hamas.

Zeehaven en luchthaven
Hamas wil dat Israël de opening van een zeehaven en een luchthaven in de Gazastrook toestaat. Israël wil die punten pas bespreken tijdens de onderhandelingen over een allesomvattend vredesakkoord. Het zou nu nog te vroeg zijn om deze zaken te behandelen.

Voor het begin van de indirecte onderhandelingen zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu alvast dat Israël alleen toestemt met een langdurig staakt-het-vuren als de Israëlische veiligheid is gewaarborgd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden