nieuwe non-fictie

Rudolf Dekker: Observaties van een zeventiende-eeuwse wereldbeschouwer. Constantijn Huygens en de uitvinding van het moderne dagboek.

Panchaud, Amsterdam; 183 blz. euro 15

Constantijn Huygens jr. schreef alle roddels op die hij als secretaris van stadhouder-koning Willem III aan het hof hoorde. Maar hij noteerde ook veel over kunst, literatuur en wetenschap. Daarmee geeft zijn dagboek een beeld van wat er leefde binnen de Nederlandse elite in de late Gouden Eeuw. Tegelijk weerspiegelen Huygens' aantekeningen volgens historicus Rudolf Dekker een nieuw besef van tijd en individualiteit, en vormen zij daarom een belangrijke schakel in de ontwikkeling van het moderne dagboek. Dekker schreef onder meer 'Vrouwen in mannenkleren. De geschiedenis van een tegendraadse traditie. Europa 1500-1800' (Wereldbibliotheek, 1989), en 'Meer verleden dan toekomst. Geschiedenis van verdwijnend Nederland' (Bert Bakker, 2008).

Frits van den Haspel: Alzheimer en afscheid. Elikser, Leeuwarden; 153 blz. euro 15,50

Ineke, de vrouw van Frits van den Haspel, krijgt te horen dat ze aan alzheimer lijdt. Hij beschrijft hoe die diagnose hun leven verandert, hoe Ineke tot het besluit komt van haar euthanasieverklaring gebruik te maken, en wat dat voor consequenties heeft. Want zo gemakkelijk blijkt de route niet af te leggen die zij willen volgen.

Tim Parks: Italië op het spoor. Een hilarisch portret van een land in beweging. De Arbeiderspers, Utrecht; 308 blz. euro 19,95

De Britse schrijver Tim Parks woont al dertig jaar in Italië en schreef diverse boeken over zijn tweede vaderland, zoals 'Italiaanse buren', 'Italiaanse opvoeding' en 'Een seizoen met Hellas Verona'. Hier portretteert hij Italië vanuit het perspectief van de treinreiziger. Zo legt hij uit dat je over een strategisch vermogen à la Machiavelli moet beschikken om een trajectkaart kopen. En pas helemaal aan het slot van zijn eindeloze opsomming van klassen, faciliteiten en overige informatie verklapt de omroeper van Milaan Centraal de bestemming van treinen. Zoek geen stiltecoupés: die bestaan niet in Italië.

Bart Stouten: Kersen eten om middernacht. Muzikale herinneringen. De Bezige Bij, Amsterdam; 304 blz. euro 19,95

Ode aan de klassieke muziek van de Vlaamse dichter, schrijver en radiopresentator Bart Stouten (VRT). Hij verhaalt over de momenten waarop de muziek zijn hart veroverde. Hoe hij als jongetje van vijf bij een Braziliaanse pianolerares kennismaakt met het klavecimbel. En, later, hoe hij in de muziek steun vindt als zijn ouders en tweelingzusje omkomen bij een auto-ongeluk. Bach is zijn grote liefde.

Pelle Sandstrak: Mr. Tourette on tour. Vert. Janny Middelbeek-Oortgiesen. De Geus, Breda; 191 blz. euro 18,95

De Zweed Pelle Sandstrak is stand-up comedian, schrijft toneelstukken, regisseert, en treedt wereldwijd op om te spreken over zijn ziekte: hij lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette. Na 'Mr. Tourette en ik', dat in zes talen is vertaald en wordt verfilmd, is dit zijn tweede boek. Hij vertelt wat hem overkomt op zijn reizen, over de mensen die hij ontmoet en de bizarre situaties waarin hij terechtkomt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden