nieuwe non-fictie

Ann-Marlene Hemming en Tina Bremer-Olszewski: Make Love. Een voorlichtingsboek. Vert. Gerda Meijerink. Querido, Amsterdam; 256 blz. euro 22,50

Het 'beste boek over liefde en seks in tijden van pornografie' belooft antwoord op alle vragen over seks. Het boek bespreekt 'de eerste keer' en alle volgende keren, vertelt hoe je je schaamhaar moet scheren, en toont in 'mooie blootfoto's hoe seks echt is'. In Duitsland genomineerd voor de Jugendliteraturpreis 2013.

Remieg Aerts e.a.: Land van kleine gebaren. Een politieke geschiedenis van Nederland 1780-2012. Boom, Amsterdam; 440 blz.euro 29,90

De politieke cultuur van Nederland is sinds 1990 een stuk wilder geworden. De ontevreden- heid van de bevolking over de Nederlandse samenleving groeide en vond een symbool in de persoon van Pim Fortuyn. Dat proces komt uitgebreid aan de orde in het nieuwe, vijfde tafereel van dit standaardwerk over onze politieke geschiedenis, geschreven door de historici Remieg Aerts, Piet de Rooy en Henk te Velde, en politicoloog Herman de Liagre Böhl. Samen met de andere vier op elkaar afgestemde studies geeft het boek de politieke ontwikkeling weer sinds 1780. Deze gedeeltelijke heruitgave werd bijgewerkt voor de periode vanaf 1990.

Albert Beintema: Eilanden. Van Andøya tot Vuurland. Atlas Contact, Amsterdam; 368 blz. euro 24,95

Bioloog Albert Beintema lijdt aan wat Boudewijn Büch betitelde als 'insulafilie' oftewel: eilandziekte. Hij heeft er wel eens met Büch over gepraat, vertelt hij in zijn boek. De schrijver en programmamaker bezocht net als hij eilanden, maar alleen wanneer hij er met een vliegtuig naartoe kon reizen (want er moest een cameraploeg mee). Varen naar het meest afgelegen bewoonde eiland - Tristan da Cunha - kon Büch niet: te duur. Beintema deed dat wel én bezocht nog 89 andere eilanden, van de tropen tot aan de poolgebieden, en terug naart Klein Bollenbult - een eilandje in de Drentse Aa. Hij beschrijft ze in alfabetische volgorde.

Eric van den Berg: De sok van Tápies. Een andere kant van Barcelona. Atlas Contact, Amsterdam; 208 blz., euro 19,95

In 35 portretten schildert reisjournalist Eric van Den Berg de hoofdstad van Catalonië, en laat zien dat daar meer te vinden is dan Gaudí en de Casa Milà. Hij doet zijn verhalen op in de metro naar het strand, volgt de vuurlinie waarachter George Orwell lag toen hij tijdens de Spaanse Burgeroorlog in de stad was, en doet wat rekensommen in de Sagrada Familia. Ongeïllustreerd, maar wel voorzien van kaartjes van Barcelona en omgeving, waarop de locaties waar de verhalen zich afspelen zijn aangegeven .

Jeffrey Wijnberg: Hoe erger hoe beter. Provocatieve psychologie. Scriptum, Schiedam; 404 blz. euro 19,95

Psychotherapeut Jeffrey Wijnberg biedt verweer tegen krenken, stangen, kleineren, jennen, schofferen: de talloze manieren waarop mensen elkaar verbaal naar het leven staan. De in de VS geboren, Groningse therapeut geeft ook tips hoe om te gaan met mensen die spelletjes met je spelen. Met Sigmund-strips van Peter de Wit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden