nieuwe non-fictie

In landen als Groot-Brittannië is het de gewoonste zaak van de wereld dat vooraanstaande politici hun memoires op papier zetten, in Nederland wordt dit genre minder vaak beoefend. Ruud Koole haalt herinneringen op uit de tijd dat hij PvdA-voorzitter was, een zeer roerige periode, zeker voor zijn partij. Zo vertelt hij hoe de PvdA-top in mei 2002 Ad Melkert bewoog af te treden.

Derde deel (van in totaal zeven) van het verzameld werk van een van de beste essayisten die Nederland gehad heeft, prachtig uitgegeven. Dit deel beslaat de periode 1969-1970 en bevat onder ander werk over zijn tijd in Moskou (waar hij correspondent was voor Het Parool) en zijn tv-recensies die hij onder het pseudoniem Henk Broekhuis voor NRC Handelsblad schreef.

Opvolger van ’Een ongemakkelijke waarheid’. De voormalige Amerikaanse vicepresident legt aan de hand van vele voorbeelden uit hoe de wereld van de ondergang gered kan worden. „Het is inmiddels overduidelijk dat we genoeg instrumenten in handen hebben om drie of vier klimaatcrises op te lossen – en we hebben er maar één. het enige wat ontbreekt is de collectieve wil.”

Rubens mag dan vooral bekendheid genieten vanwege zijn mollige naakten, minder bekend is de rol die hij vervulde als diplomaat en spion. Ten onrechte, weet de Amerikaanse kunstredacteur Mark Lamster (o.a. The New York Times) en schreef daarom dit boek, vol met details over het diplomatieke en soms ook geheimzinnige leven van de intellectueel uit Antwerpen. Een les in politieke kunstgeschiedenis.

Levensschets van de legendarische schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar Johnny van Doorn, alias ’Johnny the Selfkicker’. Het boek bevat ook fragmenten uit diens oeuvre en anekdotes van mensen die met hem samenwerkten. Voorts bevat deze biografie het nooit eerder gepubliceerde libretto ’Oorlog en pap’ plus een cd met vertellingen.

„Johnny schreef geen geschiedenis, hij wás het. Vond hij zelf.”

Zuid-Afrika kijkt reikhalzend uit naar het WK voetbal, volgend jaar zomer. Maar zal het land wel profiteren van dit evenement, en zullen de belangen van de Fifa niet de overhand krijgen, ten koste van de bevolking? De auteurs beschrijven hoe deze voetbalorganisatie de Zuid-Afrikaanse regering in de klem heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden