nieuwe non-fictie

Ooit zaten er verschillende arbeiders in de Tweede Kamer, maar dat is zo goed als verleden tijd. De twee politicologen waarschuwen tegen een democratie waarin alleen hoogopgeleiden het voor het zeggen hebben. Dat lokt juist populisme uit en voedt de cynische houding van laagopgeleiden. Ze bepleiten heel voorzichtig remedies als opkomstplicht en rechtstreekse verkiezing van bestuurders.

De Spaanse schrijver Javier Cercas – bekend van ’Soldaten van Salamis’ – wilde een roman schrijven over het moment dat in zijn land bekend staat als 23F: 23 februari 1981. Op die dag pleegde luitenant-kolonel Trujilo, al zwaaiend met een pistool in het parlement, een staatsgreep die evenwel hopeloos zou mislukken. Zijn documentatie overziende besefte Cercas dat hij het moment onmogelijk in een roman kon vangen. Het verhaal was te onwaarschijnlijk.

Cijfers liegen niet volgens psycholoog De Bruijn, maar de makers van die cijfers misschien wel. Misschien, want het gaat vaak om dom gestuntel zonder de bedoeling om mensen te misleiden. Het boek levert een reeks van voorbeelden van blunders in kranten en tijdschriften.

Vijfentwintig jaar lang kon de Pakistaanse kerngeleerde Khan ongestoord technologie om kernwapens te maken naar Pakistan smokkelen en doorverkopen aan dubieuze landen als Iran, Libië en Noord-Korea. Volgens het Amerikaanse schrijversduo vermoedde de toenmalige BVD al dat Khan dit deed, maar kreeg deze dienst van de CIA te horen dat ze hem zijn gang moesten laten gaan. Het spel achter de schermen, met een falende CIA, is opgeschreven als een thriller. Dat heeft het nadeel dat de bronnen onduidelijk blijven.

In de twintigste eeuw stond Europa met twee wereldoorlogen in het middelpunt van de wereldpolitiek. De Amerikaanse journalist Kaplan verwacht dat dit de komende decennia verschuift naar landen rond de Indische Oceaan. In dat explosieve gebied tussen Azië en Afrika liggen instabiele landen die demografisch en economisch sterk zullen opkomen. Daar speelt zich niet alleen de strijd af om vitale handelsroutes en energiebronnen, maar ook die om democratie en religieuze vrijheid. Het Westen moet zich volgens Kaplan sterk op deze regio richten, om niet ten onder te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden