nieuwe non-fictie

Kamerlid Martin Bosma heeft zes jaar nadat hij voor Geert Wilders in de Tweede Kamer ging werken zijn memoires geschreven. Hij vertelt hoe hij onder de indruk raakte van Wilders – a man who follows his own star. Bosma geeft zijn persoonlijke kijk op de malle jaren zestig toen de ’linkse elites’ de weg kwijtraakten. De linkse elites waren destijds net zo blind voor het communisme als nu voor de islam. „Multikul is de kroon van de sixties.”

David Dow is een strafrechtadvocaat die inmiddels meer dan honderd zaken heeft behandeld waarin de doodstraf werd geëist. In dit boek doet hij verslag van al die zaken. Van sommige cliënten weet hij dat zij monsters zijn die schuldig waren aan de zaken die hun ten laste werden gelegd. Maar van anderen is hij niet zeker of zij schuldig waren, en toch zijn zij ter dood gebracht. Dow beschrijft zijn gevecht met onverschillige en onkundige rechters onderkoeld, maar dat komt des te harder aan.

Literair essayist Carel Peeters, nog altijd schrijvend voor Vrij Nederland, buigt zich in een aantal stukken over de populaire cultuur. Zo poneert hij de stelling dat het leven van Diderot al uitwees dat genot en rijkdom niet samengaan. „Genot is iets dat veroverd moet worden op de schaarste aan genot.”

In dit boek beschrijft historicus Henk Singor de veroveringstocht van Alexander de Grote naar het Oosten. Tijdens die expeditie in de vierde eeuw voor Christus verwoestte diens legers steden en stichtte hij ook weer steden. Singor gaat na wat de effecten van die tocht waren in huidige landen als Iran en India.

Bundel met al wat oudere reisverhalen van de Belgische schrijfster Lieve Joris die in andere vorm reeds in bladen zijn verschenen. Het betreffen verslagen uit Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa.

Het verhaal van de jaren dat Betancourt in gevangenschap doorbracht. In 2002 werd de kandidate voor de Colombiaanse presidentsverkiezingen ontvoerd door de FARC, in de jungle vastgehouden, en uiteindelijk door Amerikanen bevrijd. „Ik hoefde aan niemand toestemming te vragen om naar de wc te gaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden