nieuwe non-fictie

Lijst van veertig journalistieke hoogtepunten als inleiding voor de student journalistiek. Op luchtige wijze geeft het een beeld van verschillende soorten van journalistiek zoals reportages, boeken, films, documentaires en zelfs een website, die in Nederland veel opzien baarden. Misschien wel een beetje te luchtig.

Auteur van succesboeken zoals ’D-day’ den ’Stalingrad’, Antony Beevor schreef samen met Artemis Cooper een boek over de naoorlogse jaren in Parijs. Het in Engeland bejubelde boek beschrijft hoe Parijs het strijdtoneel werd van de Koude Oorlog, hoe de zwarte handel welig tierde, maar ook hoe intellectuelen en kunstenaars zoals Hemingway, Sartre, Camus en Picasso met hun ideeën de stad beïnvloedden.

De padvinderij in Nederland bestaat dit jaar 100 jaar. De conservator van Scouting Nederland Museum, Jan van der Steen, stak het boek dat hij schreef bij het 75 jarig jubileum in een mooie nieuwe jas. Met een uitgebreid verslag van de Wereld Jamboree die in 1995 in Nederland werd gehouden. Geen detail zag Jan van der Steen over het hoofd.

Het boek presenteert in 61 schrijversportretten de Nederlandse literatuur door vrouwen geschreven. De Vlaamse en Nederlandse schrijfsters zijn uit verschillende literaire hoeken afkomstig. Behalve gevestigde namen zoals Henriette Roland Holst en Hella Haasse komen ook vergeten schrijfsters als Virginie Loveling en Alice Nahon aan bod. De samenstellers willen laten zien welke uiteenlopende rollen vrouwelijke auteurs hebben gespeeld.

Von Schirach is in Duitsland een bekende advocaat met tal van prominenten als cliënten. In een literaire stijl beschrijft hij, met de kennis die hij als advocaat heeft opgedaan, hoe mensen tot een moord kunnen komen. Hij wil laten zien, zoals een advocaat het betaamt, dat ieder mens tot zo’n daad in staat is.

De archeologen Lendering en Bosman brengen in kaart wat we nu weten over Nederland en België in de Romeinse tijd. Dat doen ze aan de hand van de opgravingen en geschreven bronnen. Zij behandelen de ontwikkeling van de taal, het stedelijk leven en de introductie van nieuwe gewassen en diersoorten. Weinig nieuws, maar wel een mooi boek voor breed publiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden