nieuwe non-fictie

Indringende zoektocht van Sytze van der Zeer naar de verraders van Joodse onderduikers in de Tweede Wereldoorlog. De oud-hoofdredacteur van Het Parool ontdekte dat veel meer Joden dan tot nu toe werd aangenomen deelnamen aan deze klopjacht en het zogeheten kopgeld incasseerden. In het slothoofdstuk van zijn boek gaat Van der Zee in op de vraag wie Anne Frank en de andere bewoners van het Achterhuis heeft of hebben verraden.

Interessante bundel over de kleinste regeringspartij die deze maand exact tien jaar bestaat. Aanvankelijk was de ChristenUnie, een fusie van RPF en GPV, allesbehalve een doorslaand succes. Maar bij de verkiezingen van 2006 wist zij haar zetelaantal te verdubbelen en kon zij aanschuiven bij CDA en PvdA in het centrum-linkse kabinet-Balkenende. Hoe wist zij van de marge de macht te bereiken, zijn de oude partijen nog in de ChristenUnie te herkennen, en hoe staat het met de relatie tot die derde partij, de SGP?

Het opmerkelijke levensverhaal van de man die ooit met andere Marokkaanse straatschoffies Amsterdam-West onveilig maakte, uitbundig spijbelde en van school werd getrapt, maar die nu als ongekroonde koning van de deelgemeente Bos en Lommer probleemjongeren en Marokkaanse huisvaders weet te bereiken. Vanwege die succesvolle aanpak werd Bensellam (1971) vier jaar geleden verkozen tot Amsterdammer van het jaar.

Dubbelbiografie van de Schotse tweeling Agnes en Margaret Smith die aan het einde van de negentiende eeuw in de kelder van de bibliotheek van het Catharinaklooster in de Sinaïwoestijn een van de alleroudste geschriften van de evangeliën ontdekten. De reislustige zusters begonnen daarna aan een opzienbarende loopbaan in de wetenschap. De universiteit van Cambridge weigerde hen een academische graad te verlenen (vrouwen konden die pas vanaf 1948 krijgen), maar van andere Britse universiteiten ontvingen ze wel eredoctoraten, onder andere in de theologie.

Nederlandse vertaling van Engelstalig boek dat begin vorig jaar deining veroorzaakte. De drie auteurs waren gegijzeld door de Colombiaanse guerrillabeweging Farc, net als presidentskandidaat Ingrid Bétancourt. Zij was volgens hen een arrogante egoïste die weigerde voedsel met haar mede-gevangenen te delen. Ook ontmoetten de drie Amerikanen de ’koudbloedige’ Nederlandse Tanja Nijmeijer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden