nieuwe non-fictie

De Frans/Libanese schrijver Amin Maalouf maakt zich zorgen over de groeiende kloof tussen het Westen en het Oosten. Het debat gaat over het klimaat en de economie, maar niet over de ideologische verschillen tussen Oost en West. Een grondige gedachtenwisseling tussen deze twee beschavingen is hard nodig. „Wat ik de Arabische wereld verwijt, is haar gebrek aan moreel bewustzijn; wat ik het Westen verwijt, is de neiging om zijn moreel besef aan te wenden als een middel om te overheersen.”

Naar aanleiding van de 65ste verjaardag van de bevrijding hebben het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek daarover een expositie ingericht. Daarvan is nu ook een boekje gemaakt met alle illustraties die te zien zijn op de tentoonstelling met bijbehorende teksten over de contrasten van die tijd: de opluchting over de bevrijding en de verwoesting van het land. Bij het boek zit ook een dvd met daarop beelden van de bevrijdingsdagen.

Joan Gideon Loten was ooit gouverneur van Ceylon, een die een snelle carrière had gemaakt bij de VOC. Maar vooral was hij een natuuronderzoeker en, zoals zijn biograaf Alexander Raat schreef, een ’virtuoos’. Hij legde een enorme collectie aquarellen aan van de Aziatische fauna die nu onder meer te zien zijn in het Teylers Museum in Haarlem. Na zijn verblijf in de Oost keerde hij niet terug naar Utrecht, waar zijn natuurfilosofische belangstelling niet op prijs werd gesteld, maar vestigde zich in Londen. De biografie is in het Engels uitgegeven, omdat Loten in Groot-Brittannië enige bekendheid genoot.

Kelley is een gevreesde biografe in de VS, niet vies van sappige geruchten. De familie Bush kan daarvan meepraten. Haar laatste boek gaat over Oprah, de koningin van de talkshow. Dit keer is de scoop dat Kelley de naam van haar biologische vader kent, maar die pas zal onthullen als Oprah die zelf ook kent. Verder staat er in de biografie geen zaken die al niet bekend waren. Vooral het gevecht van Oprah tegen overgewicht is tamelijk uitgekauwd. Evenmin ontbreken de suggestieve opmerkingen: Oprah zou lesbisch zijn.

Dit boek past in de stroming die vindt dat niet elke NSB’er ’verdient om op de mestvaalt van de geschiedenis’ terecht te komen. Cannenfels was tussen 1943 en 1945 burgemeester van Vlissingen en Woerden. Hij was geen partijdrijver of racist en verried of vervolgde anderen niet, volgens de schrijvers. Hij wilde alleen een goed burgervader zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden