nieuwe non-fictie

Uitvoerige beschrijving van de vele blunders bij PCM die – gevoegd bij de kredietcrisis en de instortende advertentiemarkt – de uitgever van de kwaliteitskranten de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw eind vorig jaar aan de rand van het faillissement brachten. Als redacteur van de Volkskrant en lid van de ondernemingsraad van PCM zat Ramaer dicht bij het vuur.

Waar gebeurde vertelling over de samenkomst van de Franse en Bataafse revolutie in een winters Holland. Als in de herfst van 1794 nog onduidelijk is of het Franse leger in aantocht goede of kwade bedoelingen heeft, ontvlucht een Franse hofdame Utrecht met haar dochter en twee bediendes. Haar barre tocht voert langs steden als Alkmaar, Amsterdam en Leiden.

Elke plek heeft een oorlogsverhaal. Met die gedachte maakte Radio 1-verslaggever en freelance journalist Jeroen Wielaert deze 'oorlogsreisgids'. Van Vesting Hoek van Holland, waar het kabinet voor het laatst bijeen was voor de vlucht naar Londen, tot het Atlantikwad (De Stelling van Terschelling). Wetenswaardig, maar ook grappig.

We zijn toegerust voor het goede, is de conclusie op de laatste bladzijde van dit boek. Niks survival of the fittest dus, maar survival of the kindest. Om tot die slotsom te komen, meandert de auteur (hoogleraar psychologie aan de University of Californië) langs Darwin, langs Jen-wetenschap en langs menselijke eigenheden als medelijden, liefde, aanraking, plagen en lachen.

Als de vier seizoenen een hoge mate van voorspelbaarheid kennen, moeten we ook veranderingen in de tijdgeest kunnen zien aankomen. Dat stelt de auteur van dit boek, die denkt dat de volgende omslag al in 2010 zijn beslag zal krijgen. Hij onderbouwt dat met lijstjes en illustraties uit het verleden. „Want wie terugkijkt, kan goed vooruitzien.”

Alarmerende beschouwing over het fenomeen ’geruchten’, die door de komst van internet een extra impuls hebben gekregen. „Ontmoediging van schadelijke geruchten is buitengewoon belangrijk - niet alleen om mensen te beschermen tegen nalatigheid, wreedheid en ongegronde schade aan hun reputatie, maar ook om het functioneren van de democratie zelf te waarborgen”, stelt de auteur, die onder Obama werkzaam is als perschef.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden