Nieuwe non-fictie

Arjan Visser: De tien geboden. Gesprekken met schrijvers.
Paradigma, Amsterdam. ISBN 9789049960537; 286 blz. €14,95

Bundeling van de veelgeprezen tien geboden-interviews die Arjan Visser in Trouw had met Nederlandse schrijvers. Hij interviewde onder anderen Harry Mulisch, Hella Haasse Jan Wolkers en Nelleke Noordervliet.

Tony van der Meulen: Het patent. Een familiegeschiedenis
. Balans, Amsterdam. ISBN 9789460033216; 238 blz. €17,95

Tony van der Meulen, oud-hoofdredacteur van onder meer De Tijd, beschrijft de tragikomische wederwaardigheden van zijn vader die in de jaren na de oorlog het patent trachtte te krijgen van een 'revolutionair apparaat'. Hij geeft daarmee een beeld van de wederopbouw en de diepe wens een beter leven te krijgen.

Bram Logger en Roelof de Vries: De laatste krant. DAG: het miljoenenverslindende huwelijk tussen PCM en KPN
. Podium, Amsterdam. ISBN 9789057594397; 272 blz. € 19,50

Boeken over het voormalige uitgeversconcern PCM hebben vaak hetzelfde refrein: een verdeelde top, incompetente toezichthouders en (dus) megalomaan ingezette en jammerlijk mislukte projecten. Zo ook de gratis krant DAG. Logger en De Vries beschrijven hoe PCM met het afketsen van een eerste poging haar eigen concurrent, De Pers, creëerde. Bij DAG zelf zien we vooral marketeers, die op hun bedenksel veel te optimistische cijfers plakten, tot het licht weer uitging. Logger en De Vries, beiden destijds journalist bij DAG, beschrijven hun krant vanuit de top. Helaas, want wat wilden zij als journalisten zelf, wat gaf de krant inhoudelijk bestaansrecht? Voor een krant die zelfs toen ze meeliftte met de Volkskrant journalistiek weinig voorstelde, was dit dé kans geweest om te laten zien dat ze wel degelijk ergens voor stond. Wat nu beklijft is een concept dat terecht is geflopt. DAG was marketinggedreven milieuvervuiling.

Howard Sounes: Fab. Het leven van Paul McCartney.
Ambo, Amsterdam. Vertaald door Michèle Bernard, Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes. ISBN 9789026322020; 680 blz. € 29,95

Wel heel dikke biografie van voormalige Beatle Paul McCartney. Biograaf Sounes, die eerder over Bob Dylan schreef, laat naast de triomfen ook de mindere kanten van Sir Paul - onstuimige relaties en zakelijke conflicten - niet onbesproken. De echte fan zal ervan smullen.

Pieter Steinz: Macbeth heeft echt geleefd. Een reis door Europa in de voetsporen van 16 literaire helden.
Nieuw Amsterdam, Amsterdam. ISBN 9789046809969; 240 blz. € 24,95

Weinig mensen realiseren zich dat literaire figuren als Uilenspiegel, Faust, Dracula en Don Juan echt hebben bestaan. Pieter Steinz van NRC Handelsblad kwam op het originele idee om naar de regio's te gaan waar zij ooit leefden. Zo reisde hij naar het woud in Schotland waar Macbeth en zijn lady kastelen bewoonden en ziet hij een eikeboom die duizend jaar oud is. ,,Het is het enige levende wezen dat koning Macbeth nog gekend heeft."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden