nieuwe non-fictie

Josie Kneepkens: Ik vertrek nog niet. Emigranten in spe in de wachtkamer. Van Dorp, Leersum; 154 blz. euro 16,95

Veel Nederlanders vertrekken jaarlijks naar een buitenland om daar hun geluk te zoeken. Maar wat als je klaarstaat om af te reizen, en er een streep door je rekening gaat en je (nog even) niet kunt emigreren naar het land van je dromen? Josie Kneepkens bevindt zich al een paar jaar in wat ze 'de wachtstand' noemt. Ze beschrijft wat er door je heen gaat in zo'n situatie en sprak met lotgenoten. Aangevuld met adviezen van 'emigratiecoach' Saskia Zimmermann.

Anjo G. Harryvan en Jan van der Harst (red.): Verloren consensus. Europa in het Nederlandse parlementair-politieke debat 1945-2013. Boom, Amsterdam; 384 blz. euro 24,90

De twijfel over steun aan meer Europese samenwerking is toegenomen door de crisis. Europa is vorig jaar voor het eerst een serieus thema geworden in de campagne voor de Tweede Kamerver- kiezingen. Maar dat is het beeld van het heden en de korte termijn, onderstrepen Anjo G. Harryvan en Jan van der Harst (RU Groningen). De Europese Unie is bijvoorbeeld ook de belichaming van ruim een halve eeuw vrede, welvaart en stabiliteit. In hun boek schetsen de auteurs de ontwikkeling van de Nederlandse omgang met Europa door de tijd heen, met aandacht voor breukvlakken en continuïteit.

Clémence Leijten en Armando Theunisse: Burn out en naast betrokkenen. Boom, Amsterdam; 240 blz. euro 22,50

Wat te doen als je partner een burn-out heeft? Moet je die juist activeren, stimuleren om leuke dingen te gaan doen of zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan? Of kun je hem of haar beter in bed laten liggen? De psychologen Clémence Leijten en Armando Theunisse komen met adviezen, ook om je tegen jezelf in bescherming te nemen, zodat je een waardevolle rol kunt spelen zonder voorbij te gaan aan je eigen behoeften.

Hans van Cuijlenborg: De wilde tuin. Handleiding voor lui tuinieren. Athenaeum, Amsterdam; 160 blz. euro 17,50

Je wilt bondgenoot van de natuur worden en de biodiversiteit helpen? Of je hebt gewoon geen zin in spitten, harken en onkruid wieden? Begin een wilde tuin. Hans van Cuijlenborg - neerlandicus, vertaler en tuinder - voorziet je van argumenten om buren te woord te staan die het niet eens zijn met je keuze.

Ahmed Rashid: Pakistan aan de rand van de afgrond. De toekomst van Amerika, Pakistan en Afghanistan. Vertaald door Inge Kok. Atlas Contact, Amsterdam; 288 blz. euro 29,95

De Pakistaanse journalist Ahmed Rashid geldt als een autoriteit als het gaat over Afghanistan en Pakistan, en hun plaats in de internationale politiek. Dit boek is het derde deel van een serie over de beide landen. Eerder verschenen 'Taliban' (2001) en 'De dreiging van chaos' (2009).

Rashid concentreert zich in zijn laatste boek op de toekomst van het internationale terrorisme, en de positie van Afghanistan en Pakistan nu de Amerikanen zich terugtrekken uit de regio. Hij analyseert hoe Amerika en het Westen kunnen bijdragen aan vrede en stabiliteit in Afghanistan en Pakistan, en daarmee in de wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden