nieuwe non-fictie

Manon Abbel en Brigiet Bluiminck: Hoera!? Mijn kind gaat naar school. Unieboek/Het Spectrum, Houten; 204 blz. euro 15

Als je kind voor het eerst naar school gaat, staat je leven op z'n kop. Je krijgt je te maken met schooltijden, lange vakanties en allerlei ongeschreven regels op het schoolplein. Luizen doen hun intrede, kinderfeestjes, vieze woorden, vriendjes én ouders. En ook de school zelf verwacht het nodige van je. Herkenbaar boek van twee ervaringsdeskundigen: Manon Abbel heeft vier dochters, Brigiet Bluiminck drie. In 2010 verscheen van hen 'Heavy shit! Eerlijk over ouderschap'.

Merlijn Schoonenboom: Waarom we ineens van de Duitsers houden (maar zij daar zelf van schrikken). Atlas Contact, Amsterdam; 272 blz. euro 19,95

Voormalig correspondent van de Volkskrant (tot eind 2012) schetst de contouren van wat hij het nieuwe Duitsland noemt. Het land geldt als het machtigste van Europa, het enige dat de euro kan redden. Hoe gaan de Duitsers om met de nieuw verworven positie? U leest over oude tradities die weer mogen, hoogcultuur en onderbuik, de oorlog die alomtegenwoordig blijft, en het einde van de gehoorzame Duitser.

Thijs Hannaart: Horen met je neus. En andere zaken die je nog niet wist over je brein. Scriptum, Schiedam; 136 blz. euro 12,50

Wil je een gerecht zoeter laten smaken, dan kan het helpen een snufje zout toe te voegen. Hoe dat kan, legt bioloog Thijs Hannaart uit in dit boekje over de werking van de zintuigen. Waarnemen blijk je met je hele brein te doen: als je naar muziek luistert, is ook de visuele kwab in je hersenen actief. Met andere woorden: je hoort met je oren én je ogen. Smaak hangt af van wat je hoort, en om de geur van iets te bepalen, moet je weten welke kleur eraan vastzit. Dat biedt natuurlijk alle ruimte tot manipulatie door smaakmakers.

Suzanne Corkin: Permanent tegenwoordige tijd. Het onvergetelijke leven van de man die zijn geheugen verloor. (Permanent Present Tense) Vert. Mario Molegraaf. Bert Bakker, Amsterdam; 352 blz. euro 19,95

De Amerikaanse neuroloog Suzanne Corkin raakte in 1962 betrokken bij de behandeling van Henry Gustav Molaison. Die leed sinds een operatie in 1953 (een poging iets aan zijn epilepsie te doen) aan een geheugenstoornis; hij kon herinneringen niet langer dan twintig seconden vast houden. Corkin onderzocht hem tot zijn dood in 2008, haar ervaringen tekent ze op in een mix van wetenschapsgeschiedenis, biografie en memoires.

J. van Donselaar: Woordenboek van het Nederlands in Suriname van 1667 tot 1876. Meertens Instituut, Amsterdam; 290 blz. euro 25 (verkrijgbaar bij Genootschap Onze Taal)

Sinds hij in 1977 een woordenboek publiceerde, geldt bioloog J. van Donselaar als dé deskundige van het Surinaams-Nederlands. Tot zijn dood, eerder dit jaar, werkte hij aan een boek over de voorgeschiedenis van het moderne Surinaams-Nederlands: een lexicon van Surinaamse woorden die in gebruik waren tussen 1667 en 1876 (toen de leerplicht in Suriname werd ingevoerd). Opvallend: de Nederlanders leerden bij: ze troffen in Suriname culturen, gebruiken, planten en dieren aan waarvoor ze zelf geen woorden hadden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden