nieuwe non-fictie

De auteur (1939), journalist van beroep, en zijn (groot)ouders behoorden tot de 170.000 mensen die na de operatie Market Garden door de Duitse bezetter uit Arnhem en omgeving werden verjaagd waarna hun huizen werden geroofd - er kwamen zelfs complete roversploegen uit Duitse steden aan te pas. Aan de hand van gesprekken met enkele vluchtelingen brengt Kuiper de laatste oorlogsmaanden in kaart.

Chavannes was lange tijd correspondent in Londen, Parijs en Washington, woont al weer enkele jaren in Nederland (hij is onder andere hoogleraar journalistiek in Groningen), maar verbaast zich er nog elke dag over hoe we in dit land met elkaar omgaan en besluiten nemen of juist uitstellen. Uitstel lijkt soms juist dé oplossing.

Bundel opstellen, aangeboden aan Piet de Rooy bij zijn afscheid als hoogleraar geschiedenis aan de UvA (zie pag. 1 van deze bijlage). Centraal staat een groep intellectuelen, activisten, schrijvers, wetenschappers en politici die niet alleen een verandering in de sociale verhoudingen in dit land wilden, maar ook een verandering van la condition humaine.

’Het werd mijn moeilijkste boek’, schrijft de Vlaamse schrijver, vertaler, essayist en dichter Van Istendael in dit boek over zijn vader: een groot vakbondsman, een groot katholiek, die zijn leven vulde met onvermoeibaar werk voor de armsten en de ellendigsten van de planeet. „Over deze man moest ik vroeg of laat schrijven.”

Raúl Reyes was leider van de Farc, de gevreesde guerrillabeweging in Colombia die jarenlang Íngrid Betancourt gevangen hield. Begin vorig jaar kwam hij bij een bombardement door het Colombiaanse leger om het leven. In het verwoeste kamp werd een usb-stick ontdekt met dagboeknotitie van Reyes. Op basis daarvan reconstrueert de Nederlandse hispanist Robert Lemm het leven van de guerrillaleider.

Prachtige, nostalgische bundel van veertig reclameliedjes die in de jaren vijftig en zestig op slappe grammofoonplaatjes werden gezet en gratis verspreid – op de officiële radio- en tv-zenders had je destijds nog geen reclame. Veel artiesten, tekstschrijvers en componisten werkten aan deze muzikale verleiders mee. In het boek staan veel achtergronden, op de twee cd's zijn de reclameliedjes te beluisteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden