nieuwe non-fictie

De in 1962 op 36-jarige leeftijd overleden actrice Marilyn Monroe spreekt nog altijd tot de verbeelding. Nu zijn de dagboekfragmenten, losse aantekeningen en gedichten van haar hand gepubliceerd. Het is de vraag of de schrijfsels veel over haar leven ophelderen. Fans kunnen wel hun hart ophalen aan de foto’s in het prachtig uitgegeven boek, met de notities in facsimile.

Bij de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog in 1939 vertrouwde Nederland op de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het 85 kilometer lange militaire netwerk van forten, sluizen, dijken, en sloten dat ten oosten van Zuid-Holland ligt. Journalist Van der Valk sprak met ooggetuigen zoals boeren, soldaten, molenaars en NSB’ers over de aanleg van het verdedigingswerk, dat op geen enkele manier was opgewassen tegen het moderne Duitse leger.

Hoogleraar bestuurskunde Hans van den Heuvel kijkt terug op de corruptiepraktijken bij de overheid in de afgelopen vijf eeuwen. Sjoemelende ambtenaren en bestuurders zijn van alle tijden, zo blijkt. De auteur bekijkt wat burgers door de eeuwen heen wel en wat zij niet door de vingers wilden zien. Dankzij de toegenomen eis van een transparante overheid mogen bestuurders nu minder dan vijf eeuwen geleden. Johan van Oldenbarnevelt nam wel douceurtjes aan van derden, ’mits het maar geen regelrechte omkoperij betrof’.

Jan Gerritsen, oud-correspondent van NRC Handelsblad, woont sinds 2002 in IJsland en zag van nabij hoe het land zich in een riskant avontuur stortte in een poging om ’het rijkste land land ter wereld’ te worden. IJsland is volgens hem veel meer dan Icesave en de andere banken die het land ruïneerden. IJslanders vinden dat zij in een speciaal land leven en Gerritsen is dat wel met ze eens.

De moordenaar(s) van Anna Politkovskaja in 2006 zijn nog steeds niet opgepakt, maar het werk van de journaliste, die messcherpe stukken over Tsjetsjenië schreef en het terrorisme en de corruptie in haar land aan de kaak stelde, blijft uitkomen. Vier jaar geleden verscheen postuum haar dagboek, nu zijn haar artikelen gebundeld. De laatste zin die zij vlak voor haar dood schreef: „Wat heb ik misdaan? Ik heb alleen maar verslag gedaan van waar ik getuige van ben geweest. niets dan de waarheid.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden