nieuwe non-fictie

De Fransman Victor Segalen (1879-1919) was net als Slauerhoff dichter én marinearts. Bovendien koesterden zij beiden een passie voor het Verre Oosten. In 1909 maakte Segalen een reis door China om zich de cultuur eigen te maken. Van die tocht maakte hij een reisverslag in briefvorm. „Een van de voordelen van China is dat je er nauwelijks iets van de zondag merkt.”

Prins Bernhard was omstreeks 1950 betrokken bij de wapenhandel in Indonesië, zo beweert NIOD-onderzoeker Gerard Aalders. Harde bewijzen heeft de kritische volger van de prins niet, alleen indirect bewijs: hij kende wapenhandelaren persoonlijk. Al die contacten zijn door Aalders minutieus gedocumenteerd. De ’smoking gun’ voor zijn stelling ligt volgens Aalders nog achter gesloten deuren.

Oud-politiek redacteur van Trouw Marcel ten Hooven organiseerde tweegesprekken, niet om die te laten uitmonden in twistgesprekken, maar om dialogen te krijgen waarbij de deelnemers voor elkaars standpunten openstaan. In totaal bracht hij 46 markante Nederlanders bij elkaar die spraken over fundamentele zaken die het dagelijks leven domineren. Daarbij zaten bisschop Bär en Andreas Kinneging bij, maar ook James Kennedy en Jerôme Heldring.

Politicoloog en politicus Bob van den Bos (D66, onder meer Europees parlement) maakte een helder boekje over Europa, over hoe langzaam steeds meer macht naar Brussel verschuift doordat er Europese regels worden gemaakt waaraan iedereen zich moet houden. Hij gaat in op simpele vragen als: wat voor zeggenschap heeft Nederland in Europa?

Prachtige uitgave van het boek van de 17de-eeuwse filosoof Thomas Hobbes waarin hij pleit voor een soevereine heerser om vrede af te dwingen. Alleen met een sociaal contract kan de competitieve en egoïstische mens voorkomen dat hij aan zichzelf ten onder gaat.

Op 26 november 1940 protesteerde de Leidse hoogleraar Cleveringa tegen de schorsing van zijn collega’s Meijer en David. Negentien 26-novemberlezingen zijn gebundeld in dit boek. De samenstellers willen hiermee het belang van herdenken en maatschappelijk engagement benadrukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden