Nieuwe nederzetting Israël wereldwijd veroordeeld

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Israël heeft felle kritiek gekregen van de Verenigde Naties en de Palestijnen. Aanleiding is het besluit om een nieuwe nederzetting te stichten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het is de eerste keer in 25 jaar dat de Israëlische overheid zelf een nederzetting begint - dat gebeurde voor het laatst in 1991.

De afgelopen decennia heeft Israël wel voortdurend bestaande nederzettingen uitgebreid. Ook staat het land kolonisten toe om clandestiene caravankampen te creëren, zogenoemde buitenposten, die enkele jaren later doorgaans alsnog worden gelegaliseerd en verder uitgebouwd. Maar het is een nieuwe stap dat de regering op een kale heuvel nu zelf een nederzetting uit de grond gaat stampen, Ge'ulat Zion gedoopt.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, is 'teleurgesteld' en 'verontrust'. Hij veroordeelt het besluit, dat volgens hem de vrede bedreigt en de vorming van een Palestijnse staat ondermijnt. De internationale gemeenschap beschouwt de nederzettingen als illegaal omdat ze strijdig zijn met het internationaal recht.

Ook de Palestijnen veroordelen de kolonisatie van het gebied waar zij al decennia hun staat proberen te stichten. Volgens de Palestijnse politica Hanan Ashrawi blijkt opnieuw dat Israël liever 'zijn illegale kolonisten bevredigt dan dat het zich inzet voor rust en stabiliteit'. Ze vindt dat de internationale gemeenschap moet ingrijpen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kondigde de nieuwe nederzetting in februari al aan toen hij de illegale buitenpost Amona op last van het Hooggerechtshof liet ontruimen. Hij beloofde de 42 getroffen Israëlische gezinnen destijds dat hij duizenden nieuwe huizen in bestaande nederzettingen zou toestaan en een totaal nieuwe nederzetting zou stichten. Kort daarna legaliseerde het Israëlische parlement ook nog tientallen buitenposten, gebouwd op Palestijnse privégrond.

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde kalm op het nieuws over de nieuwe nederzetting, die volgens hem 'de vrede geen goed doet'. Hij riep op tot 'terughoudendheid' in de verdere bouw, maar het is de vraag of hij Israël werkelijk wil beknotten. Zijn directe omgeving telt enkele fervente voorstanders van de nederzettingen. En tijdens zijn presidentscampagne liet Trump weten dat hij veel meer sympathie voor de nederzettingen had dan zijn voorganger Barack Obama.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden