Nieuwe Nederlander mijdt feestje

door Bart Zuidervaart

Morgen is het naturalisatiedag. Weinig nieuwe Nederlanders zullen de feestelijkheden bijwonen. De papieren zijn immers al binnen.

Op de site van het ministerie van justitie staat een video van een naturalisatieceremonie in Canada. Vijftig nieuwe Canadezen steken de rechterhand op en zweren trouw aan de (Britse) koningin en de Canadese Grondwet. Het volkslied wordt ingezet en het kleurrijke gezelschap probeert mee te zingen. Daarna krijgen ze het certificaat. Applaus klinkt, de mensen stralen.

In juni bezocht minister Verdonk (vreemdelingenzaken) een soortgelijke bijeenkomst in Toronto. Ze was onder de indruk, zei ze. De minister ziet Canada als voorbeeld hoe Nederland zijn nieuwe onderdanen moet verwelkomen: „Het is de geboorte van een staatsburger, het is de kroon op zijn integratie. Het is veel meer dan het recht om hier te zijn.” Vandaar dat Verdonk, na unanieme steun vanuit de Tweede Kamer, de gemeenten heeft verplicht naturalisatieceremonies te houden.

Morgen, 24 augustus, de dag waarop in 1815 de eerste Grondwet van het Koninkrijk der Nederlanden van kracht werd, is de eerste nationale naturalisatiedag. „We gaan hier iets bijzonders van maken”, schreef Verdonk vorige week aan alle burgemeesters. De bestuurders moeten echter vrezen voor halflege zalen. De gemeenten krijgen weinig respons van hun genodigden. Hoewel gemeenten de verplichting hebben ceremonieën te organiseren, zijn nieuwe Nederlanders nu nog vrij om daarvoor te bedanken. En dat gebeurt ruimschoots.

Utrecht heeft 109 mensen uitgenodigd en verwacht dat daarvan negentien komen opdagen. Amsterdam rekent op 680 aanwezigen, terwijl er 3500 mogen komen. Rotterdam verstuurde 1298 uitnodiging-en, 268 hebben positief gereageerd. Den Haag zegt redelijk tevreden te met de 215 mensen van de 900 genodigden die hebben gezegd te komen.

In Arnhem worden de Nieuwe Nederlanders getrakteerd op een lokale Arnhemse lekkernij en een moderne dansvoorstelling. De stad hoopt op een opkomst van dertig procent. Doetinchem (geen volkslied, wel een tompoes) ontvangt dertien genaturaliseerden in de trouwzaal van het gemeentehuis, terwijl er veertig zijn uitgenodigd. Sommige kleine gemeenten hebben zelfs geen of een enkele aanmelding. Zo nodigde IJselstein 26 nieuwe onderdanen uit, waarvan er één heeft toegezegd te komen.

Sommige genodigden haken af omdat de ceremonie overdag plaatsvindt, anderen zijn nog met vakantie. Maar de belangrijkste reden om niet te komen, is de vrijblijvendheid van de bijeenkomst.

„Er is geen noodzaak om erbij te zijn”, zegt een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. „Alle mensen die voor de bijeenkomsten morgen zijn uitgenodigd, hebben hun papieren al in huis. Paspoorten zijn vaak al aangevraagd. Dat maakt de naturalisatiedag puur ceremonieel.”

Minister Verdonk laat in een videoboodschap op haar website (vodcast) weten dat de verwachte opkomst ’eerlijk gezegd nogal tegenvalt’. „Maar dat is met veel nieuwe dingen; mensen moeten eraan wennen.”

Vanaf 1 oktober zal dat probleem verholpen zijn. De aanwezigheid op zo’n bijeenkomst is dan voor nieuwe Nederlanders zowel verplicht als noodzakelijk. Benodigde papieren worden niet meer van tevoren opgestuurd, maar ter plekke uitgereikt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden