Nieuwe Nederlander heeft bruine ogen, getinte huid

Tekening van de reconstructie die het tijdschrift Quest maakte van het gezicht van de gemiddelde wereldburger. (ANP/Quest) Beeld
Tekening van de reconstructie die het tijdschrift Quest maakte van het gezicht van de gemiddelde wereldburger. (ANP/Quest)

De gemiddelde Nederlander zou over een paar generaties wel eens veel op deze man kunnen lijken: de gemiddelde wereldburger van dit moment. Hij (en zij ongetwijfeld ook) heeft onder meer bruine ogen en een lichtbruin getinte huid.

Dat blijkt uit een reconstructie van het populair-wetenschappelijke tijdschrift Quest. Elk jaar sturen lezers hun meest prangende vragen op, het tijdschrift beantwoordt de 101 leukste. Een jury, met daarin onder anderen bioloog Midas Dekkers, televisiemaker Wim T. Schippers en radio-dj Giel Beelen, kiest uit alle vragen de beste en meest opvallende. Dit jaar was dat de vraag: ’hoe ziet de mens eruit die een gemiddelde is van alle mensen op aarde?’.

De gemiddelde wereldburger van dit moment heeft bruine ogen, een caramelkleurige huid, een mondbreedte van 5,1 centimeter en zijn neus maakt een hoek van 30 graden. Door alle migratiestromen worden steeds meer mensen van gemengd ras geboren. Ook in Nederland leidt dit al jaren tot 'verkleuring' van de bevolking.

Dat niet alle Nederlanders blond zijn en blauwe ogen hebben, is bijvoorbeeld mede het gevolg van de Spaanse overheersing van zo'n 500 jaar geleden. De Spaanse invloed bleef niet beperkt tot verandering van onze cutuur, maar ook van onze genen. Zo stroomt door de aderen van een oer-Hollands 'Zeeuws meisje' al een flinke portie Spaans bloed.

En wat is er volgens de buitenlanders Hollandser dan Holland? Volendam. Niet dus. Ook hier: Spanjaarden, Spaanse vissers, die er 400 jaar geleden een katholieke enclave vestigden. Die warmbloedigen zijn er mogelijk mede de oorzaak van dat dit Noord-Hollandse vissersdorp zo ontzettend veel populaire zangers voortbrengt en ondanks de kleine bevolking tal van topvoetballers en een (sub)topclub kent.

Tekening van de reconstructie die het tijdschrift Quest maakte van het gezicht van de gemiddelde wereldburger. (ANP/QUEST ) Beeld ANP
Tekening van de reconstructie die het tijdschrift Quest maakte van het gezicht van de gemiddelde wereldburger. (ANP/QUEST )Beeld ANP
De Volendamse zanger Jan Smit. (ANP) Beeld
De Volendamse zanger Jan Smit. (ANP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden