Nieuwe Museumweek belicht zeven pronkstukken

Beeld anp

Tijdens de eerste editie van de Nationale Museumweek later deze maand worden in zeven Nederlandse steden zeven bijzondere kunstwerken uit musea in het zonnetje gezet. Elke dag is er een evenement in een andere stad waarbij in de openbare ruimte een 'gouden pronkstuk' wordt onthuld en 'een eigentijdse, geloofwaardige verteller' een verhaal vertelt rond dit kunstwerk.

De Museumvereniging houdt de Museumweek van 18 tot en met 26 april. Het evenement is een vervolg op het Museumweekend, dat jaarlijks bijna 1 miljoen bezoekers trok. Tijdens het Museumweekend lag de nadruk op allerlei activiteiten in de musea en werden flinke kortingen gegeven.

Bij de Museumweek ligt de nadruk op de circa 65 miljoen kunstwerken die zich in de Nederlandse musea bevinden. 'We willen meer waardering voor de collecties bij het grote publiek', zegt Mirjam Moll van de Museumvereniging.

Als thema is daarom gekozen voor 'Ons echte goud'. Als mensen het 'goud' hebben gezien, willen ze het in het echt ook zien, is de gedachte. De Museumvereniging gaat kunstwerken belichten van musea uit Middelburg, Maastricht, Arnhem, Kampen, Hoorn, Eindhoven en Leeuwarden.

De brancheorganisatie heeft gekozen voor musea die niet zo vaak in de schijnwerpers staan. Tijdens een evenement wordt bijvoorbeeld een reusachtige replica van een kunstwerk onthuld. De Museumvereniging maakt later bekend welke kunstwerken van welke musea worden belicht. Het staat musea vrij naast de evenementen zelf activiteiten te organiseren of korting te geven. Het is nog niet bekend hoeveel musea meedoen aan de Museumweek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden