Nieuwe moslimomroep is 'initiatief van dezelfde conservatieve poppetjes'

Beeld ANP

In islamitische kring wordt volop getwijfeld aan de organisatie die een nieuwe moslimomroep wil oprichten. De Stichting Zendtijd Moslims (SZM) zou bestaan uit 'bobo's die het onderling gaan uitmaken'.

De Raad voor Marokkaanse Moskeeën Nederland, het overwegend Turkse Milli Görüs en de alevitische organisatie HAKDER voelen zich buitengesloten, meldt de Volkskrant. Laatstgenoemde diende vorige maand een motie van wantrouwen in bij de nieuwe stichting en overweegt een gang naar de rechter. Het Commissariaat voor de Media moet eerst beslissen of SZM mag gaan uitzenden.

In e-mails die de krant in bezit heeft wordt gesproken van 'geknutsel op straatniveau' en 'koehandel'. De voorzitter zou onvoldoende Nederlands spreken.

'Geschiedenis blijft zich herhalen'
Volgens Fethi Killi, die namens een aantal van de organisaties onderhandelde, zal de geschiedenis zich blijven herhalen als de Stichting Zendtijd Moslims licentiehouder wordt. SZM wordt volgens hem geleid door 'de conservatieve poppetjes die al 25 jaar de dienst uitmaken'.

Eerdere (initiatieven voor) moslimomroepen gingen ten onder aan interne conflicten. Zo sneuvelden de afgelopen jaren onder meer de Nederlandse Moslim Omroep en de Nederlandse Islamitische Omroep. Veel van de partijen die eerdere initiatieven leidden zijn ook nu vertegenwoordigd.

Het Commissariaat voor de Media wil niet reageren op de kritiek van de andere organisaties. Ook als SZM een zendlicentie krijgt, is programma's maken er voorloopig nog niet bij. Staatssecretaris Van Bijsterveldt (OCW) stelde het budget voor islamitische zendtijd in 2010 ter beschikking aan de NTR. Die omroep heeft zendmachtiging tot eind 2013.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden