Nieuwe monarch al tien jaar invloedrijkste man

Het charisma van monarch straalt Abdoellah reeds jaren uit, al droeg hij tot nu toe slechts de titel van kroonprins die diende onder de zieke koning. De 81-jarige nieuwe koning -drie jonger dan zijn overleden halfbroer -is in feite sinds midden jaren negentig de invloedrijkste man in Saoedi-Arabië.

Abdoellah heeft al die tijd gepoogd de balans te vinden tussen de tradities van het streng-islamitische koninkrijk en de noodzaak tot hervormingen en modernisering. Tegenover de nauwe banden met de VS -een economische en politieke keuze van koning Fahd -stelt hij de Saoedische betrokkenheid bij het gebeuren in de Arabische wereld.

Abdoellah werd in 1923 in Riad geboren als zoon van koning Abdoel Aziz al-Saoed en Fahada uit de Rasjied-clan. Na een traditionele islamitische opvoeding was zijn eerste baantje dat van burgemeester van de heilige stad Mekka. In 1963 werd hij vice-minister van defensie en commandant van de Nationale Garde -de loyale keurtroepen van de koning. Het is een functie die hij ook na zijn benoeming tot kroonprins in 1982 behield.

Toen koning Fahd begin jaren negentig, na de Iraakse invasie van Koeweit, besloot de Amerikaanse troepen gastvrijheid te bieden, toonde de kroonprins zich minder enthousiast over hun komst. Eerder al had hij ook de Amerikaanse aanwezigheid in Libanon afgekeurd en meer dan eens heeft hij de VS fel bekritiseerd voor hun houding jegens Israël. Toch verraste hij drie jaar geleden met zijn vredesplan, waarin hij een normaliseren van de betrekkingen met de staat Israël voorstelde, in ruil voor een Israëlische terugtrekking uit bezet gebied. Desondanks is het niet de verwachting dat de nieuwe koning een wezenlijk andere koers zal varen jegens de VS.

De nieuwe koning is een rustig man, zijn toespraken zijn vaak hakkelend. Hij gaat door voor behoudend-religieus en minder corrupt dan zijn voorganger Fahd. Zo maakte

Abdoellah korte metten met het ongehoorde uitgavenpatroon van de prinsen, tot genoegen van de meeste Saoediërs. Hij laat meestal zijn duidelijke mening horen en kan ook uitschieten, zoals de camera eens registreerde tijdens een Arabische top waar hij de Libische kolonel Kadafi op de korrel nam.

Hoewel Abdoellah's troonbestijging al een feit was voor het overlijden van Fahd, zal hij nu toch ook de ambitieuze volle broers van de overleden koning aan zijn macht moeten onderwerpen. Tot nu toe is de scepter steeds overgedragen aan de oudste zoon van de grondlegger van het rijk Abdoel Aziz al-Saoed, ongeacht van welke vrouw. Abdoellah zelf heeft vier vrouwen, zeven zonen, en vijftien dochters. Ook zijn gezondheid houdt niet over. Vast staat dat het hof van Saoed een periode vol intriges te wachten staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden