Nieuwe ministersploeg lijkt rond; 'al kan alles nog verschuiven'

Samsom en Rutte Beeld anp
Samsom en RutteBeeld anp

De nieuwe ministersploeg van VVD en PvdA lijkt rond te zijn. Volgens ingewijden maakt VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis serieuze kans om minister van Defensie te worden.

Redactie

Eerder waren er geruchten dat haar partijgenoot Henk Kamp hiervoor kandidaat was, maar die zou nu naar Economische Zaken gaan. VVD-fractieleider Stef Blok zou minister worden voor Wonen en Rijksdienst, een nieuwe portefeuille.

De bezetting van de overige ministersposten lekte vrijdag al uit. Zo wordt de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher vicepremier en minister van Sociale Zaken. De PvdA-Kamerleden Jeroen Dijsselbloem, Ronald Plasterk en Frans Timmermans krijgen respectievelijk Financiën, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken.

Ploumen
Voormalig PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen gaat naar Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ex-PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker wordt minister van Onderwijs. De VVD'ers Ivo Opstelten, Melanie Schultz en Edith Schippers blijven op respectievelijk Justitie, Verkeer en Volksgezondheid.

De benoeming van Jeanine Hennis-Plasschaert, eerder Europarlementariër voor de VVD, zou het aantal vrouwen in het nieuwe kabinet op vijf brengen. De VVD wil haar kandidatuur overigens niet bevestigen. Haagse bronnen onderstrepen dat in een formatie op het laatste moment nog van alles kan verschuiven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden