Nieuwe methode borstoperatie kan desastreus uitpakken

null Beeld Trouw/Michel van Elk
Beeld Trouw/Michel van Elk

Een relatief nieuwe, veel bejubelde methode voor borstreconstructie kan voor de vrouwen in kwestie desastreus uitpakken. Het is nog onduidelijk in welk ziekenhuis ze het meeste risico lopen.

Edwin Kreulen

Bij de stichting Borstkankeractie hebben zich de afgelopen tijd vrouwen gemeld met slechte ervaringen met deze 'dieplap'-operatie. De borst van een vrouw die geamputeerd is vanwege borstkanker of de vrees daarvoor wegens erfelijkheid, wordt daarbij opnieuw opgebouwd.

Dat geschiedt met bloedvaten, weefsel en huid uit de eigen onderbuik. Bij de oude methode werd een buikspier weggenomen om de bloedvaten daaruit aan te sluiten op de bloedvaten in de borst. Dit kon leiden tot buik- of rugproblemen. Bij de dieplapoperatie is geen spierweefsel meer nodig. Vrouwen bij wie deze ingreep slaagt, zijn er erg positief over.

Nadeel is dat de aansluiting van de kleine bloedvaatjes op de vaten rond het borstbeen niet altijd goed gaat. Daardoor wordt de nieuwe borst alsnog afgestoten en is een nieuwe operatie nodig. Vrouwen melden dat ze na de ingreep - een narcose van minstens zes uur - alsnog wakker worden zonder de nieuwe borst, of dat deze er na een tijdje alsnog af moet zodat nieuwe operaties nodig zijn.

Te veel ziekenhuizen
Volgens Désirée Hairwassers van de stichting Borstkankeractie wordt de ingreep, die ruim tien jaar geleden overwaaide uit België, in Nederland door te veel ziekenhuizen uitgevoerd.

"Dit is zo'n ingewikkelde operatie, die kan alleen maar worden gedaan door chirurgen die de ingreep vaak uitvoeren, die ook een ervaren team hebben en een heel duidelijk protocol." Hairwassers pleit ervoor de operatie te concentreren in een beperkt aantal gespecialiseerde ziekenhuizen.

Volgens Marc Mureau, plastisch chirurg in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, gaat de dieplapoperatie in ziekenhuizen die veel ervaring hebben, in 2 procent van de gevallen fout.

"Dat vertellen wij vrouwen ook vooraf. Het is een heel mooie ingreep, maar als het fout gaat, zijn de gevolgen helaas ook ernstig." Mureau kan zich niet voorstellen dat zijn collega's elders met te weinig ervaring staan te opereren.

Kwaliteitseisen
"De nieuwe lichting plastisch chirurgen is opgeleid in deze vorm van chirurgie." Buiten gespecialiseerde centra zou de kans dat het misgaat, kunnen oplopen tot 5 procent. Dat zou betekenen dat van de 800 vrouwen die jaarlijks worden geopereerd, 16 tot 40 de ingreep zien mislukken. Maar hoe groot de kans per ziekenhuis is, weet niemand precies.

Mureau is voorzitter van een werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie die kwaliteitseisen gaat opstellen voor onder meer de dieplapoperatie - inclusief eisen voor het minimale aantal operaties. "Als een ziekenhuis deze ingreep jaarlijks maar vijf keer doet, is dat onwenselijk."

Vanaf volgend jaar gaan de artsen bijhouden hoe vaak het misgaat. De operatie-eisen komen tot stand in overleg met het overkoepelende patiëntenplatform Borstkankervereniging Nederland.

"Of individuele verhalen een goed beeld geven van deze operatie, weten we nog niet", zegt Marga Schrieks van deze vereniging. "Maar het lijkt ons heel belangrijk dat er openheid komt over de ervaringen binnen ziekenhuizen, over hoe vaak men de ingreep doet en hoe vaak complicaties optreden."

Lees meer hierover in de krant van vandaag (De Verdieping 'Nieuwe borsten uit eigen buik')

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden