Update

Nieuwe meldingen over bijwerking Diane-35-pil

null Beeld afp
Beeld afp

Bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb zijn sinds 1 maart ongeveer 80 nieuwe meldingen binnengekomen over bijwerkingen van de Diane-35-pil. Dat meldde minister Edith Schippers van Volksgezondheid maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft eerder opgeroepen bijwerkingen te meldden bij het Lareb. In de twee maanden voor 1 maart waren al 97 nieuwe meldingen binnengekomen over Diane-35. Alle meldingen worden onderzocht, aldus Schippers.

Volgens het CBG staat de dood van 11 vrouwen in Nederland mogelijk in verband met de Diane-35-pil. Schippers hoopt dat het onderzoek hiernaar snel kan worden afgerond. Verder vindt ze het wenselijk dat er spoedig een beslissing wordt genomen of het geneesmiddel uit de handel wordt gehaald of dat andere maatregelen worden getroffen.

De minister wacht daarvoor het resultaat af van een onderzoek van het Europese geneesmiddelenbureau EMA. Als dat aangeeft dat er stappen moeten worden genomen, gaan die in de hele EU gelden. Op dit moment is Diane-35 nog in alle lidstaten van de EU in de handel, aldus Schippers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden