Nieuwe medicijnen oplossing personeelstekort zorg

Ziekenhuizen kunnen tienduizenden arbeidsplaatsen besparen wanneer meer gebruik wordt gemaakt van vernieuwende medicijnen. Dit hebben onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het het Haagse onderzoeksbureau APE becijferd. Zij presenteren hun onderzoek woensdag in Den Haag.

Het is hard nodig te zoeken naar werkbesparende methoden in de zorg. Want door de vergrijzing dreigt daar een enorm personeelstekort. Nu werken ongeveer 1,2 miljoen mensen in de zorgsector. Tegen 2025 zou bijna een kwart van de beroepsbevolking in de zorg moeten werken om aan de stijgende vraag naar zorg te voldoen.

De onderzoekers hebben gekeken naar drie veelvoorkomende aandoeningen: COPD/astma, hart- en vaatziekten en psychische stoornissen. In 2007 werden in totaal 166.000 mensen daarvoor in een (psychiatrich) ziekenhuis opgenomen. Door tien vernieuwende geneesmiddelen te gebruiken hebben de zorginstellingen 7200 personeelsleden kunnen besparen.

Er is een veelvoud aan nieuwe medicijnen, zegt prof. Wim de Groot, van de Universiteit Maastricht. Volgens hem krijgen zorginstellingen te kampen met een chronisch tekort aan handen aan het bed, wanneer zij geen gebruik maken van dit soort medische innovaties.

Maar de regels en de manier waarop de zorg gefinancierd wordt, nodigen niet uit tot het gebruik van vernieuwende middelen. Nog te vaak worden patiënten in een (psychiatrisch) ziekenhuis opgenomen om financiële redenen, terwijl zij ook thuis kunnen worden behandeld, aldus het onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden