Nieuwe maatregelen Israël tegen illegalen

Benjamin Netanyahu Beeld belga
Benjamin NetanyahuBeeld belga

De Israëlische regering heeft gisteren een reeks nieuwe maatregelen aangekondigd voor het uitzetten van duizenden Afrikanen die illegaal in het land verblijven. Ze worden beschouwd als een bedreiging voor het Joodse karakter van het land. Illegale immigranten zullen volgens de voorstellen een jaar zonder proces kunnen worden vastgehouden.

Redactie

Onder de maatregelen, die vandaag naar het parlement gestuurd worden, zijn strafmaatregelen voor werknemers en financiële aanmoedigingen om terug te keren naar het land van herkomst. De vertrekpremies kunnen oplopen tot omgerekend bijna 3.000 euro, blijkt uit een mededeling van premier Benjamin Netanyahu.

Zonder proces
Ook bereidt het ministerie van Binnenlandse Zaken een wetsontwerp voor waarbij illegale immigranten een jaar vastgehouden kunnen worden zonder proces. Het hooggerechtshof had in september regelgeving uit 2012 vernietigd, waarin sprake was van een periode van drie jaar zonder proces.

Andere elementen zijn een 'gesloten instelling' voor immigranten die Israël binnenkomen zonder papieren en voor illegalen 'die een probleem zijn voor de openbare orde'. Overigens heeft Israël aan de zuidelijke grens al een veiligheidshek waarvan de bouw bijna voltooid is.

Zwartwerkers
De plannen heten een combinatie te zijn van 'acties om immigranten te overtuigen terug te keren naar hun land van herkomst, maatregelen om de veiligheid te verhogen van de burgers en stappen om de aanwezigheid van migranten terug te dringen in de grote steden'. Sommige overheidsdiensten worden versterkt met 550 nieuwe medewerkers, vooral om zwartwerkers aan te pakken.

Volgens de mededeling van Netanyahu, die lid is van de rechtse Likoed-partij, zijn de 'unaniem goedgekeurde' maatregelen 'proportioneel en noodzakelijk om het Joodse en democratische karakter van de staat' te behouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden