Nieuwe maatregel kost Fonds BKVK straks enkele miljoenen

AMSTERDAM (ANP) - Kunstenaars, vormgevers en architecten kunnen vanaf volgend jaar subsidie aanvragen voor hun materiaalkosten. Geert Dales, directeur van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst in Amsterdam, hoopt dat de nieuwe regeling op 1 januari 1999 ingaat. Nu verstrekt het fonds alleen subsidies waarbij de kosten van levensonderhoud zijn inbegrepen.

Met de nieuwe steunmaatregel zijn enige miljoenen guldens gemoeid. De kunstenaar, vormgever of architect kan naar verwachting eens in de vier jaar 20 000 gulden aanvragen.

Dat geld komt op een rekening-courant te staan, waarna de aanvrager in een jaar maximaal de helft mag opnemen. Hij kan de subsidie ook over meer jaren uitsmeren.

De subsidie is bedoeld ter dekking van de beroepskosten. De bijdrage is ook incidenteel te gebruiken ter ondersteuning van grotere investeringen. Daarbij valt te denken aan de aanschaf van bijvoorbeeld een keramische oven of computer.

Het voorstel is vergelijkbaar met de vroegere beroepskostenregeling. Nadat die was afgeschaft konden kunstenaars, vormgevers en architecten een beroep doen op allerlei soorten subsidies, die ook de kosten van levensonderhoud dekken. In zijn negenjarig bestaan ontving het fonds circa 41 000 subsidieaanvragen van iets meer dan 14 000 beeldend kunstenaars, vormgevers en architecten, zo blijkt uit het onlangs verschenen jaarverslag over 1997. Daarvan honoreerde het fonds zo'n 30 procent; goed voor ruim 260 miljoen gulden.

Vorige jaar had het fonds 47 miljoen gulden beschikbaar. Daarvan is 38,5 miljoen bestemd voor beeldend kunstenaars. Het grootste deel - 28,5 miljoen - gaat naar de basisstipendia. Voor individuele subsidies rest 10 miljoen gulden. Kunstenaars kunnen twee keer in hun leven een basisstipendium aanvragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden