Nieuwe Liedboek pakt te duur uit voor kerken

ROBIN DE WEVER

Kerkelijke gemeenten zullen niet overstappen op het Nieuwe Liedboek, omdat zij een te hoge prijs moeten betalen om de liedteksten met een beamer te mogen projecteren. Die zorg uit bestuurslid Freddy Gerkema van de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied (ISK) in het tijdschrift Opbouw van de Nederlands Gereformeerde Kerken.

Het nieuwe Liedboek werd vorig jaar door veel protestanten warm onthaald: tussen juni en eind december ging het 220 duizend keer over de toonbank. Zijn voorganger, het boek met de rode kaft uit 1973, bood alleen klassieke kerkliederen en leunde sterk op orgelbegeleiding. De nieuwe bundel bevat wereldmuziek, een aantal stukken voor jongeren en praisenummers: repertoire uit evangelische kerken.

Kerken en scholen die de liedteksten willen tonen met een beamer moeten daarvoor aan de uitgever licentiekosten betalen. Een kerk die gemiddeld 100 tot 150 zielen trekt, betaalt jaarlijks 350 euro aan licentiekosten. Daaruit betaalt de uitgever de auteursrechten en de onkosten voor het onderhouden van de website. Groeit de kerk tot 250 bezoekers, dan moet de gemeente 550 euro neertellen. Volgens Freddy Gerkema is dit bedrag te hoog voor kerken die slechts af en toe uit de bundel willen zingen. Ook is het niet mogelijk om tegen een lager bedrag slechts een deel van het repertoire in digitale versie te krijgen. Gerkema's Nederlands Gereformeerde Kerk in Amersfoort overweegt daarom het Nieuwe Liedboek niet in gebruik te nemen. Een kerk in Apeldoorn heeft dat besluit inmiddels al genomen.

ISK-voorzitter Klaas Holwerda vindt de kritiek niet steekhoudend. Kerken die de liedteksten projecteren op een beamerscherm moeten alles afnemen of niets, laat hij desgevraagd weten. "De bundel geeft blijk van de breedte van de kerkelijke liedtraditie. Je kunt bij het kopen van de papieren bundel ook niet zeggen: doe mij maar een boek met een paar liederen. Als je gaat selecteren, misken je de veelkleurigheid van de complete bundel. Als je zelf een selectie maakt, sluit je bepaalde nummers op voorhand uit. Terwijl die op termijn misschien juist wél interessant zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden