Nieuwe leider protestanten Duitsland zal niet zwijgen

Een combinatie van moeder Teresa en Demi Moore wordt Margot Küssmann wel genoemd. De nieuwe leider van de Duitse protestanten blijft zich mengen in het politieke debat, en in oecumenische kwesties wereldwijd.

Bisschop Margot Küssmann heeft oecumenische dialoog hoog in het vaandel staan. Zij wil werken aan verbetering van de contacten met andere christelijke kerken. „Dialoog verwijdt onze horizon. De kerk is een wereldkerk. „Er is meer wat ons bindt dan wat ons scheidt”, zei ze woensdag in een persconferentie na haar verkiezing door de synode in Ulm tot voorzitter van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD).

Ook zegde de lutherse bisschop van Hannover, die bekendstaat om haar openhartige en uitgesproken meningen, de verzamelde pers toe, zich te zullen blijven bemoeien met politieke en ethische debatten. Küssmann (51) is de eerste vrouwelijke en tevens de jongste leider ooit van het bijna 25 miljoen leden tellende genootschap van 22 veelal onafhankelijke regionale lutherse, gereformeerde en verenigde kerken.

De enige twee andere vrouwen ter wereld die een grote christelijke kerk leiden, zijn bisschop Katharine Jefferts Schori, voorzitter van de episcopaalse kerk in de Verenigde Staten, en Susan Johnson, nationaal bisschop van de evangelisch-lutherse Kerk in Canada.

Margot Küssmann, die de Berlijnse bisschop Wolfgang Huber (67) opvolgt, is een regelmatige verschijning in praatprogramma’s op televisie, staat in de media bekend als de ’popbisschop’ en wordt wel beschreven als een combinatie van moeder Teresa en Demi Moore.

Küssmann, moeder van vier volwassen dochters, is gescheiden. Eerder dit jaar schreef ze een boek, ’In der Mitte des Lebens’, over haar echtscheiding in 2007 na een huwelijk van 26 jaar, en haar gevecht tegen borstkanker. Ze ondervond veel sympathie en steun in haar strijd tegen kanker, maar de aankondiging van haar scheiding veroorzaakte een lawine aan haatbrieven.

In een reactie op haar benoeming zei Ishmael Noko, algemeen secretaris van de Lutherse Wereldfederatie: „Küssmanns verkiezing zendt een signaal uit naar de kerk wereldwijd dat God ons roept tot het leiderschap zonder aanzien van geslacht, kleur of afkomst.”

’We are Church’, een hervormingsgroep van rooms-katholieke leken, noemde Küssmanns benoeming een teken van hoop voor katholieken die graag ook vrouwen zien in de gewijde kerkelijke ambten.

Paus Benedictus XVI wil beslist niet tornen aan het celibaat voor mannelijke geestelijken in de rk kerk, maar maakte vorige week bekend wel conservatieve – niet-celibataire – anglicaanse geestelijken binnen te willen halen, die tegen vrouwelijke priesters en homobisschoppen in hun kerken zijn.

De voorzitter van de Duitse rk bisschoppenconferentie, aartsbisschop Robert Zollitsch, heeft Küssmann gefeliciteerd met haar benoeming. „Ons pad als christenen is het pad van oecumene. Het is het pad dat we met elkaar en naast elkaar moeten gaan. Dat is wat christenen in Duitsland van ons verwachten”, schreef hij in een brief aan Küssmann.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden