Nieuwe kardinalen bewijzen: Rome ligt nu op zuidelijk halfrond

Beeld afp

Ook ditmaal zijn de Europeanen vertegenwoordigd. Maar wie de lijst van nieuwe kardinalen doorneemt, ziet direct dat de oude wereld geen hofleverancier meer is.

De nieuwe 'prinsen van de kerk' die paus Franciscus zondag aanwees, komen uit onder meer Brazilië, Chili, Burkina Faso, Ivoorkust en Zuid-Korea - landen waarin het de rooms-katholieke kerk voor de wind gaat. Terwijl parochies in Europa en de Verenigde Staten krimpen, wint de kerk in Zuid-Amerika en Afrika gestaag aan populariteit.

Franciscus' aangekondigde 'creaties' (kardinalen worden niet benoemd maar 'gecreëerd') belichamen die verschuiving. Het geografische zwaartepunt ligt niet langer in Europa, maar ergens tussen Rio de Janeiro, Kampala en Seoel. Als we de nieuwe kardinalen die in het Vaticaan werken niet meetellen, blijven er maar twee Europese kardinalen over: de Italiaanse aartsbisschop Gualtiero Bassetti en zijn Engelse collega Vincent Nichols. Amerikanen zijn afwezig.

Uniek is de keuze voor 'zuidelijke' kardinalen niet. De benoeming van de Argentijnse paus Franciscus sprak natuurlijk boekdelen. En bij de afgelopen rondes waren zuiderlingen ook vertegenwoordigd. Vanaf volgende maand is 16 procent van de 'kieskardinalen', de subgroep die de volgende paus mag kiezen, afkomstig uit Zuid-Amerika. Zo'n 40 procent van alle katholieken woont in die regio.

'Wel een verschuiving, geen aardbeving'
Volgens Vaticaankenner John Thavis wijst de zondag bekendgemaakte lijst 'wel op een geografische verschuiving, maar niet op een aardbeving'. Franciscus presenteerde zondag geen veranderingen die de machtsverhoudingen in de kerk radicaal zullen veranderen. Zo gaat hij geen leken tot kardinaal benoemen en tornt hij niet aan de bevoegdheden van het College van Kardinalen.

Franciscus is op zijn hoede, constateert Thavis op zijn blog. 'Hij wil kennelijk niet direct de bezem halen door het instituut dat hem 10 maanden geleden heeft gekozen. Als hij al grote veranderingen wil doorvoeren, zal hij daar waarschijnlijk nog even mee wachten. De komende vijf jaar kan hij nog op zijn minstens 40 nieuwe kardinalen benoemen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden