Online sporten

Nieuwe kansen, al zijn ze niet zo leuk als offline sporten

Dion, lid van schaats- en inline-skatevereniging SIVZ, traint via Zoom op de schaatsplank thuis.

Veel Sportverenigingen zijn in coronatijd online actief geworden, om te blijven bewegen en voor de sociale binding.

Massaal zoeken coaches, sporters, jeugdleden en hun begeleiders van sportverenigingen elkaar in deze tijd op. Niet fysiek op het veld, in de hal of in het clubhuis, maar online. Daarbij draait het om het fit blijven in deze competitieloze tijden, maar misschien nog wel veel meer om het behouden of zelfs versterken van het clubgevoel.

“Ik denk zelfs dat dit de sport gaat veranderen”, zegt Nanny Kuijsters, docent en onderzoeker aan de Fontys Economische Hogeschool in Tilburg. Kuijsters (57) is bezig een promotieonderzoek af te ronden over clubgevoel en hoe sportverenigingen dat kunnen versterken door ook online een gemeenschap te vormen. Kuijsters heeft er meteen een vervolgonderzoek aan vastgeknoopt: hoe spelen de online-initiatieven bij sportclubs nu een rol in coronatijd?

Ludieke filmpjes

Kuijsters is nu bezig veel voorbeelden te verzamelen om vervolgens te gaan kijken of er patronen in zitten. “Er worden heel veel trainingen online aangeboden vanuit de club, of door de leden ludieke filmpjes gemaakt. Of mensen geven elkaar thuisopdrachten waar teamgenoten dan weer punten voor kunnen geven. Het virtuele fietsen tegen elkaar neemt nu een hoge vlucht, ook schaken kan prima online, maar je ziet bijvoorbeeld ook honkbalclubs en tennisverenigingen creatief worden met oefeningen voor thuis.”

Nee, dit gaat de lol van het off­line sporten nooit compenseren, zegt Kuijsters, maar het geeft wel zicht op nieuwe kansen. “Het hooghouden van toiletrollen op je voet in je huiskamer is vooral grappig, en een flink deel van die videostroom zal straks ook weer opdrogen. Sommige dingen zullen blijven. Voorheen werden trainingen afgelast als het slecht weer was. Je kunt nu zeggen: blijf thuis, maar je krijgt wel een onlinetraining. Ook de trainingen zelf kunnen leuker en creatiever worden, bijvoorbeeld als het gaat om behendigheid, de balvaardigheid. Dat kun je ook thuis oefenen.”

Nog belangrijk is dat de sociale media nu niet alleen sport- of speltechnisch worden ingezet, maar dat het accent vooral ook ligt op het sociale netwerk. “We krijgen er nu een onlineruimte bij, blijvend, zeker als clubs daar slim mee omgaan.” In haar dissertatie doet Kuijsters een wetenschappelijke poging de term ‘clubgevoel’ voor het eerst te definiëren, wat ze toespitste op het bouwen van een ‘virtual community’ binnen de vereniging.

Onlinetool

Het doel daarvan is managers, teambegeleiders, opleiders, maar ook bestuursleden in de toekomst beter gebruik te kunnen laten maken van sociale media. Mede door haar onderzoek laat sportkoepel NOC-NSF nu een onlinetool ontwikkelen en testen waarvan verenigingen straks gebruik kunnen maken. 

“Sociale media kunnen bijdragen aan het clubgevoel”, zegt Kuijsters. “De zogenaamde digital natives, de millennials, zijn van nature gewend om overal over mee te praten. Ze willen invloed. Daar kun je als club iets mee. Die leden zijn doorgaans niet erg te porren voor de besluitvorming in een algemene ledenvergadering, wel willen ze graag meepraten. Die tool helpt om input op te halen. Het biedt mogelijkheden voor digital democracy in de sport. Als het contract met de brouwer voor het clubhuis afloopt, waarom dan niet even de leden raadplegen voor de keuze van het biermerk? Dan wordt de band met de club alleen maar sterker.”

Korfbalpalen nu in de achtertuin

Toen sporten vorige maand verboden werd, zat het bestuur van korfbalclub HKV Achilles snel bij elkaar. Raquel Chapper, bestuurslid: “We zeiden: oké, wat gaan we doen?” Dat is inmiddels heel wat. Om sportief bezig te blijven worden door de selectiespelers van Achilles via Instagram videoo­tjes met ‘blijf fit’-oefeningen gedeeld. Dat account heeft inmiddels 840 volgers. “Wij hebben zelf maar 400 leden.” Ook de al 25 palen met manden worden uitgedeeld en staan nu overal bij leden in de achtertuin. Chapper: “Iemand meldde: ‘Ik heb geen auto om een paal op te halen’. Meteen bood een ander lid aan om even langs te rijden. Je krijgt een heel intens groepsgevoel.” Want er worden via de site van de club ook Achilles-quizzen online gehouden (100 deelnemers), of voor jeugdspelers woordzoekers specifiek over de club. Ook het halen van het spelregelbewijs wordt juist nu gestimuleerd. “We proberen zo het clubgevoel te handhaven, of zelfs nog wat te versterken.”

Trainen op de schaatsplank

Thuis trainen op je techniek? Dat gaat prima, hebben ze bij SIVZ Zeist ontdekt, vereniging voor schaatsen en inline-skaten. De jeugdwedstrijdgroep volgt nu trainingen via een videoverbinding met het programma Zoom. Maar liefst 28 skaters doen eraan mee. Trainer Peter-Jan van Es geeft eerst plenair uitleg, en daarna gaan de skaters in kleine groepen met de oefeningen aan de slag. Binnen de groep geven de skaters elkaar feedback, maar ook de trainer gaat de groepen langs en geeft sturing. Op woensdag is techniektraining op de schaatsplank, een glijboard waarop je schaats- en skatebewegingen kunt oefenen. Op vrijdag wordt dan aan spieren, core-stability en de juiste hoeken gewerkt. Van Es: “Het was wel wennen, omdat je toch de directe interactie mist.” In de eerste training was het ook even puzzelen welke cameraposities het beste zijn. Jeugdlid Nick Bontrop (13): “Onlinetrainingen zijn bijna hetzelfde als op de baan, maar dan met een schermpje ertussen. Op een schaatsplank vind ik dat je een foutje beter kunt herkennen als op de baan zelf.”

Wie is het eerst in Moskou?

Een oproep op Twitter leverde vele tientallen voorbeelden van sportverenigingen die nu het contact met de leden en de onderlinge betrokkenheid willen behouden. Een kleine greep uit de reacties:

- De Scheveningsche Roeivereeniging organiseert twee keer per week online een ergometertraining via Teams.

- Na het online-Fifa20-toernooi voor de jeugdafdeling wordt bij VV Hattem komende zaterdag een online-quiz gehouden ‘gericht op de oudere jeugd tot heel oud’.

- Korfbalvereniging Heerenveen speelt online bingo met 83 jeugdspelers tegelijk. SV Bedum speelt met de leden voetbalbingo.

- Enkele loopgroepen van AV Athlos uit Harderwijk doen online een wedstrijdje: welke groep is virtueel het eerst in Moskou (ruim 2000 kilometer lopen)? Het aantal individueel afgelegde kilometers hier in Nederland wordt via een app (Strava) of foto steeds geregistreerd. De trainer telt ze bij elkaar op.

- Bij turnvereniging Dioscuri in Sint Oedenrode geeft trainster Gitte van den Eertwegh al vanaf dag één van de lockdown drie keer per week training via Skype. “De meiden genieten en ze leren nog bij ook.”

- Voetbalclub SC ‘t Gooi maakte een sfeervolle video, met stemmige pianomuziek, waarin allerlei leden, vrijwilligers en sponsoren zwijgzaam opgesloten achter glas voorbijkomen onder de noemer ‘Wij zijn één. Vandaag. Morgen. Altijd.’

- Hockeyclub Rotterdam hield afgelopen weekeinde een onlinepubquiz waarbij zeven teams tegen elkaar streden. Kledingvoorschrift: teamshirt. Hockeyclub Mierlo houdt komende zaterdag een familiequiz voor het hele gezin.

Lees ook:

Dames-3 moet derde helftvoorlopig blijven missen

De teamsporters mogen voorlopig nog niet in actie komen van het kabinet. Ook dames-3 van hockeyclub Rotterdam mag het veld nog niet op. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden