Nieuwe kans voor vrijhandel

De op sterven na dode onderhandelingsronde over het liberaliseren van de wereldhandel wordt toch gereanimeerd.

De afgelopen dagen is WTO-topman Pascal Lamy de burelen op zijn hoofdkantoor langsgeweest. De agenda’s zijn weer gevuld en het werk gaat over de schoenen klotsen, melden diplomaten bij de wereldhandelsorganisatie in Genève.

Met een beperkt aantal hoofdrolspelers – vooral de EU, VS, Brazilië en af en toe ook India - is achter de schermen getracht de onderhandelingen over opheffen van handelsbelemmeringen vlot te trekken.

De discussie in beperkte kring heeft voordelen. Met een paar spelers onderhandelen is makkelijker dan met de hele wereld.

Maar er is ook een groot nadeel, zo heeft Lamy volgens handelsdiplomaten gezegd. Te lang de andere landen buiten de deur houden wekt wrevel. En die wrevel is geen vruchtbare bodem voor vervolg van het overleg. Het is tijd om weer te onderhandelen in de grote arena, heeft Lamy de diplomaten voorgehouden. Niet dat ze al voorstellen met cijfers hebben gezien. „Maar die zijn er wel degelijk”, zegt een diplomaat op basis van anonimiteit.

De vollopende agenda’s en de oproepen van Lamy zijn niet de enige signalen dat de zogeheten Doha-handelsronde aan een nieuwe kans begint. De Amerikaanse president heeft recent aan het Congres gevraagd om zijn zogeheten fast-trackbevoegdheid te verlengen. De huidige loopt per 1 juli af.

Dit mandaat geeft de president de gelegenheid om te onderhandelen zonder dat hij het risico loopt dat het resultaat op onderdelen wordt aangevochten. Het Congres kan alleen aannemen of verwerpen. Tot voor kort gold 1 juli als de fatale datum voor de onderhandelingen die in 2001 in Doha (de hoofdstad van Katar) begonnen. Handelsdiplomaten zien in de verlenging van het mandaat een serieus signaal dat de VS willen onderhandelen.

Lamy heeft zich op het hoofdkantoor ook positief uitgelaten over Brazilië. Dat zou betekenen dat dat land bereid is, in ruil voor meer toegang tot de VS en de EU voor zijn landbouwproducten, de grenzen open te gooien voor goederen en diensten. Brazilië geldt in de discussie als een sleutelland. Als het oproept tot onderhandelen, zoals deze week gebeurde, komen de meeste ontwikkelingslanden ook aan tafel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden