Nieuwe kabinetsplannen ademen vooral rechtse wensen

Mark Rutte verlaat het Binnenhof na de gesprekken met informateur Gerrit Zalm. De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie zetten maandag de laatste kleine puntjes op de i. Dan gaat het regeerakkoord naar de fracties. Beeld ANP
Mark Rutte verlaat het Binnenhof na de gesprekken met informateur Gerrit Zalm. De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie zetten maandag de laatste kleine puntjes op de i. Dan gaat het regeerakkoord naar de fracties.Beeld ANP

Veel voornemens van het nieuwe kabinet liggen al op straat. Het conservatieve gedachtegoed heeft de overhand.

Romana Abels

De Kamerfracties van D66, CDA, VVD en ChristenUnie, die maandag als eersten een blik mogen werpen op het regeerakkoord, zullen snel klaar zijn met hun leeswerk. Ze weten zo’n beetje alles al. Hoogstens zien ze nog wat maatregelen op het gebied van pensioen, cultuur of jeugdzorg die nog onbekend bleven.Al dagen zijn ze, bij ieder lek opnieuw, aan het tellen of er wel genoeg van hùn ideeën zijn overgenomen.

De notitieblokjes van de mensen van D66 moeten zondagavondavond opnieuw opgetogen tevoorschijn zijn gehaald, toen het NOS-journaal meldde dat het nieuwe kabinet een einde wil maken aan ‘overbodige geslachtsregistratie’. Dat mensen te pas en te onpas moesten invullen of ze man of vrouw waren was ooit handig voor de statistiek, maar roept inmiddels weerstand op bij mensen die het een noch het ander willen zijn.

De D66’ers die de score van hun partij bijhielden hadden sowieso een goed weekeinde. Eerder al konden ze verheugd noteren dat er proeven komen met legale wietteelt. In totaal komen straks zes tot tien plaatsen in aanmerking. Vooral in het zuiden van het land is er vraag naar, omdat het daar vaak wordt gezien als een methode om de enorme drugscriminaliteit te lijf te gaan. De christelijke partijen waren altijd tegen. Ook de gekozen burgemeester gaat er komen, een punt waar D66 al jaren voor pleit.

Rechts en conservatief

Maar wie het veld aan nu al bekende maatregelen beziet, moet concluderen dat er meer rechtse en conservatieve plannen bekend werden dan progressieve D66-punten. Zo werd dit weekeinde bijvoorbeeld ook bekend dat gevangenen niet langer standaard worden vrijgelaten als twee derde van hun straf erop zit. Zij mogen hoogstens twee jaar voor het einde van hun straf terug de samenleving in. Dat was vooral een vorige wens van veel rechtse partijen in de Tweede Kamer, waaronder VVD, CDA en ChristenUnie. Uit de christelijke hoek komt ook het idee dat pooiers en escortbureaus zonder vergunning niet langer alleen een boete krijgen, maar ook in aanmerking komen voor gevangenisstraf.

Dat vooral rechtse partijen deel uitmaken van het kabinet, is ook te zien aan de maatregelen op het gebied van de arbeidsmarkt die vroegtijdig bekend werden. In de nabije toekomst zullen werkgevers iemand pas nadat hij drie jaar voor hen werkt, een vast contract te geven. Ook wordt het eenvoudiger mensen te ontslaan.

Voor zelfstandigen komen er nieuwe regels, die ervoor moeten zorgen dat het duidelijker wordt wie in dienst is en wie niet. Zelfstandigen worden niet verplicht zich te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Het kabinet gaat wel in gesprek met verzekeraars over goedkopere verzekeringen voor zelfstandigen.

Aan de meer sociale kant, waar de ChristenUnie zich bevindt, staan voornemens om ontslagen werknemers een hogere vergoeding toe te kennen en de gedachte dat wie schulden heeft, sneller hulp zal krijgen.

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie zetten maandag de laatste kleine puntjes op de i. Dan gaat het regeerakkoord naar de fracties. De mogelijkheid dat partijen op het laatste moment alsnog maatregelen wijzigen, zit dus al ingebakken. Omdat het meeste al lekte, is het voor alle vier de partijen goed na te gaan of hun achterban met de plannen zal kunnen leven. Het definitieve regeerakkoord zal naar verwachting dinsdag worden gepresenteerd.

Lees ook: Deze plannen van het nieuwe kabinet lekten al uit

Lees alles over de formatie

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden