'Nieuwe kabinet pakt armoede op Antillen aan'

(Novum) - Nederland gaat bijdragen aan de duurzame economische ontwikkeling van de Antillen. Armoedebestrijding en cultuur krijgen nu ook prioriteit. Fractiespecialisten van CDA en PvdA hebben dinsdag aanpassingen weten te bewerkstelligen in het definitieve regeerakkoord dat woensdag wordt gepresenteerd.

Voorwaarde is wel dat wordt ingestemd met de in november gemaakte afspraken in de zogenoemde Slotverklaring. Dat schrijft het Antilliaans Dagblad. Het is de bedoeling dat extra geld wordt vrijgemaakt om Antillianen en Arubanen meer kansen te bieden in de Nederlandse samenleving. Voor hen zou geen inburgeringsplicht gelden. Dinsdag werd al bekend dat Nederland de Antillen wil bijstaan op het gebied van onderwijs, sociale voorzieningen, goed bestuur en rechtshandhaving.

Curaçao keerde zich eind november tegen de verklaring. Nederland was daarin bereid tachtig procent van de Antilliaanse staatsschuld van ongeveer 2,4 miljard euro over te nemen. Volgens het nieuwe kabinet kan het eiland alleen een autonome status krijgen als de Eilandsraad alsnog instemt met het document. Dat is ook een voorwaarde voor Nederland om de schulden van Curaçao over te nemen.

Er zijn volgens het dagblad signalen dat een meerderheid van de bevolking van Curaçao bij de verkiezingen van 20 april voor de verklaring stemt. Daarom vertrouwen Haagse kringen erop dat daarna alsnog kan worden begonnen met de 'wederopbouw' van het eiland, schrijft de krant.

In november werd een historisch akkoord bereikt, wat inhield dat Curaçao en Sint Maarten dezelfde onafhankelijke status krijgen als Aruba. Het worden afzonderlijke landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De andere Antilliaanse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden Nederlandse gemeenten. Daarmee zouden de Antillen formeel worden opgeheven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden