Nieuwe juridische ruzie over kerknaam is onontkoombaar

De ruzie tussen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) over de naam van de laatste gaat opnieuw beginnen. Zaterdag besloot de HHK een overeengekomen naamsverandering af te wijzen.

De herstelden hadden grote bezwaren tegen de kerkenfusie in mei 2004 van hervormden, lutheranen en gereformeerden tot PKN; zij weigerden erin mee te gaan. Zo leidde de eenwording van kerken ook tot een kerkscheuring.

De PKN beschouwde zichzelf als opvolger van de Nederlandse Hervormde Kerk. De hersteld hervormden deden dat ook. Ze kozen voor de naam 'Hersteld Nederlandse Hervormde kerk'.

Daardoor kwamen ze in conflict met de PKN die de naam betwistte vanwege dreigende naamsverwarring. Juridische procedures leken onafwendbaar, maar de HNHK zwichtte in september 2004 en liet de 'N' vallen.

Afgelopen zaterdag kwam de HHK daarop terug. “Bijbels menen we de voortzetting te zijn van de Kerk die God in ons land plantte“, verklaarde de synode. Dus moest het eerder afgelegde 'Nederlandse' terug in de kerknaam.

Er was nog een reden om de oude afspraak te negeren: volgens de 'generale synode' van de herstelden was het opgeven van de N een blijk van goede wil geweest. Maar helaas bleef het gebaar onbeantwoord - de PKN had er niets tegenover gesteld.

Bas Plaisier, scriba van de PKN, vindt de affaire 'pijnlijk, triest en teleurstellend'. “Ze weten dat dit voor ons niet acceptabel is. We hebben een afspraak, heel officieel. Daarin staat zelfs expliciet dat de naam die de herstelden nu kiezen, uitgesloten is. Wij houden ons aan de overeenkomst, en we zullen hen eraan houden.“ Plaisier verwacht door de keus van de herstelden nieuwe 'controverse'.

Nu het bestand tussen de PKN en de H(N)HK verbroken is, zullen de proceskosten weer oplopen. De juridische procedures hebben de PKN inmiddels een half miljoen gekost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden