Nieuwe islamitische school in Amsterdam

Islamitisch College in Amsterdam. Foto © ANP Beeld
Islamitisch College in Amsterdam. Foto © ANP

Amsterdam krijgt waarschijnlijk een nieuwe islamitische school voor voortgezet onderwijs. Minister Van Bijsterveldt heeft de initiatiefnemers al toestemming gegeven. De gemeente Amsterdam wil nog niet meewerken, maar die heeft nauwelijks instrumenten om de school tegen te houden.

De nieuwe school moet het gat vullen dat is ontstaan door de sluiting van het Islamitisch College Amsterdam, vlak voor de zomer. Van Bijsterveldt besloot die school op te heffen, allereerst omdat die te weinig leerlingen trok, maar ook vanwege de ondermaatse kwaliteit van het onderwijs.

De behoefte aan islamitisch voortgezet onderwijs is echter niet verdwenen, zeggen de initiatiefnemers, de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO). Dat konden zij ook aannemelijk maken in hun aanvraag bij het ministerie van onderwijs.

De minister had vervolgens geen juridische mogelijkheden om de nieuwe school tegen te houden. Wel laat zij weten dat ze 'scherp zal toezien' op de kwaliteit van de nieuwe school.

Garantie voor goed onderwijs
De gemeente Amsterdam is niet enthousiast over het plan. Ze wil alleen meewerken aan de komst van de nieuwe school "als herhaling van het drama met het Islamitisch College kan worden voorkomen", laat een woordvoerster van wethouder Lodewijk Asscher weten.

De gemeente wil daarom garanties voor goed onderwijs en goed bestuur. Op de vraag of ze de nieuwe school wel kan tegenhouden, wil de gemeente niet ingaan. "We willen eerst met het SIO-bestuur in gesprek", aldus de woordvoerster.

De wet biedt gemeenten nauwelijks ruimte om nieuwe scholen te weren. Als de minister eenmaal groen licht heeft gegeven, is de gemeente verplicht om voor huisvesting van een school te zorgen.

Op terugkeer in het oude gebouw van het Islamitisch College hoeven de initiatiefnemers niet te rekenen, meldt de gemeente alvast. Het betrokken stadsdeel, Nieuw West, heeft daar andere plannen mee.


'Dit is geen doorstart, dit is een nieuwe stichting'
Ja, hij kan zich 'wel wat voorstellen' bij de huiver van de gemeente Amsterdam, zegt Kudret Camdere voorzichtig. Hij is voorzitter van de stichting die een nieuwe islamitische middelbare school wil beginnen in Amsterdam. Maar de gemeente ligt het 'drama' met het nog maar net gesloten Islamitisch College nog te vers in het geheugen om enthousiast te zijn over dat plan.

"Maar dit is geen doorstart van het Islamitisch College, dit is een nieuwe stichting, met nieuwe bestuursleden", zegt Camdere. "De gemeente moet ons het voordeel van de twijfel geven. Want de komst van deze nieuwe school is noodzakelijk. Honderd ouders van het Islamitisch College wilden hun kinderen aanvankelijk niet naar een andere school sturen, die wilden thuisonderwijs. Dat bewijst dat er behoefte aan islamitisch voortgezet onderwijs is."

Camdere denkt dat de nieuwe school de vereiste kwaliteit kan leveren. De bestuursvoorzitter verwijst toch maar even naar het Islamitisch College, waarvan hij in het laatste jaar voor de sluiting rector was.

"In dat jaar hebben we de hoogste resultaten ooit geboekt in de geschiedenis van de school", zegt hij. "En dat is gelukt in hectische omstandigheden, toen al vaststond dat de school dicht moest. Het kan dus wel. Gewoon, door je te richten op de stof en hoe je die overbrengt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden