Nieuwe islamitische raad op komst

Van onze kerkredactie

De bekendmaking volgt op het recente bericht dat de raad, die begin dit jaar na veel problemen door de (Turkse) Islamitische Stichting Nederland, de (Marokkaanse) UMMON en de (Surinaamse) World Islamic Mission werd opgericht, met opheffing wordt bedreigd, omdat de Turkse deelnemers zich willen terugtrekken. Voorzitter E. Ates van de Turks-Islamitische Culturele Federatie (TICF), de grootste koepel van Turkse moslimorganisaties in Nederland, is al uit de raad gestapt. Hij meent dat die zich alleen als belangenbehartiger van de moslims kan opwerpen, als het draagvlak van de raad breder wordt en de leden democratisch worden gekozen.

Ook minister Dales van binnenlandse zaken uitte afgelopen maandag twijfels over de representativiteit van de raad. Zij sloot niet uit dat er een andere gesprekspartner voor de overheid zou komen.

Volgens de leden van het alternatieve Platform moeten moslims die religieuze of sociale problemen hebben, weten tot wie ze zich kunnen wenden. Daarvoor is een heel breed platform nodig dat alle moslims vertegenwoordigt, ook vrouwen, Indonesische moslims en de kleinere Turkse en Marokkaanse organisaties. "De raad heeft tot nu toe geen vertrouwen weten te kweken, noch bij de overheid noch bij de moslimgemeenschap. Bovendien is men passief gebleven, terwijl er een acute zorg is: het dienstencentrum voor de geestelijke verzorging van de moslims in Nederland" , aldus Van Bommel.

Wanneer zou blijken dat het Platform op te veel moeilijkheden stuit, willen de deelnemende organisaties het praktische werk overdragen aan de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rotterdam (SPIOR). Deze instantie heeft in de regio Rotterdam veel ervaring met het aanpakken van dagelijkse problemen, zoals het godsdienstonderwijs op openbare basisscholen en de geestelijke verzorging in zieken- en bejaardenhuizen. Ook de besnijdenis van moslimjongetjes afgelopen zaterdag geschiedde op initiatief van de SPIOR.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden