Nieuwe hoop voor energieopslag: vloeibare lucht

Windmolen.Beeld ANP

Als lucht omgezet kan worden in vloeibare staat, is dit mogelijk een oplossing voor een van de grootste problemen van windenergieleveranciers: energieopslag zonder dat er veel energie verloren gaat. Britse onderzoekers claimen die oplossing in handen te hebben.

Windmolens leveren alleen energie als het waait, en de energie die daarmee opgewekt wordt sluit niet altijd aan bij de energiebehoefte van dat moment. Het zou dus handig zijn als de energie tijdelijk opgeslagen kan worden. Tot nu toe waren hier nog geen goede oplossingen voor gevonden.

Het Britse Instituut voor Technische Bouwkunde beweert dat er een machine ontwikkeld is dit dat wel mogelijk maakt. De 'wrong time'-energie die 's nachts door windmolens opgewekt wordt, kan met de machine omgezet worden naar een cryogene staat. Hierbij wordt de lucht extreem gekoeld met de zogeheten cyro-generator.

'Het is een heel slimme applicatie, die mogelijk een oplossing biedt voor een van de grootste uitdagingen om periodieke energie om te zetten naar duurzame', zegt Tim Fox van het Instituut voor Technische Bouwkunde tegen de BBC.

Het proces werkt als volgt; eerst wordt CO2 en vocht uit de lucht ontrokken. De lucht die overblijft wordt gekoeld tot min 190 graden en opgeslagen in een grote vacuümfles. Wanneer de energiebehoefte stijgt, kan de bevroren lucht ingezet worden om een turbine aan te drijven.

Optimaal
Het proces is nog niet optimaal. Een groot deel van de opgewekte energie gaat nog verloren. Maar het Instituut voor Technische Bouwkunde stelt dat efficiëntie enorm toeneemt als de cyro-generator aangesloten wordt op een elektriciteitscentrale. Het proces om 'right time'-elektriciteit op te wekken kan dan een energie-efficiëntie van maximaal 70 procent bereiken.

'Batterijen hebben een efficiëntie van 80 procent, dus dit is nog niet extreem goed. Maar we produceren geen batterijen in Groot Brittannië en de materialen die voor deze generator gebruikt worden zijn gemakkelijk te verkrijgen', aldus Fox.

De nieuwe technologie, oorspronkelijk ontwikkeld door Peter Dearman, wordt al twee jaar getest bij een elektriciteitscentrale. Dearman is erg blij met het succes van zijn uitvinding. 'Deze machine heeft de toekomst, omdat deze niet afhankelijk is van schaarse grondstoffen, zoals batterijen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden