Nieuwe golf poederbrieven

BREDA - De rechtbank in Breda is gisteren enkele uren gesloten geweest, nadat er in de postkamer een poederbrief was gevonden. Het gaat om een in het Engels opgestelde brief die aan een van de rechters is gericht.

De mensen die mogelijk in contact waren geweest met de brief moesten zich in het gebouw douchen. In het pand zaten zo'n 400 mensen 'vast'. Een man die niet langer wilde wachten, vertrok via de nooduitgang. De parketpolitie kon hem niet tegenhouden.

Volgens een politiewoordvoerder is het standaardprocedure dat bij mogelijke poederbrieven een pand hermetisch wordt afgesloten. Alle zittingen werden stilgelegd. Een laboratorium in Lelystad heeft vastgesteld dat er geen miltvuurbacterie in de brief zat.

Het is de tweede opeenvolgende dag dat een rechtbank een poederbrief krijgt. Donderdag ging de rechtbank in Dordrecht dicht in verband met de vondst van een soortgelijke brief. Rechtbankpresident W. van Veen, aan wie de brief was gericht, heeft aangifte gedaan van bedreiging.

Ook het terrein van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven is gistermiddag uren afgesloten geweest omdat daar een poederbrief was gevonden. Even na zes uur was het onderzoek afgerond en konden de mensen naar huis. Wat voor stof er in de brief zat, weet de woordvoerder van het instituut niet, ,,maar het was geen biologische stof.''

De afgelopen twee jaar zijn verscheidene poederbrieven opgedoken. De eerste werden verstuurd in de Verenigde Staten na de aanslagen van 11 september 2001. Een aantal bevatte antrax, de gevaarlijke miltvuurbacterie. Bij brieven in Nederland is dat niet gevonden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden