Nieuwe gevechten in Libanon

BEIROET (ANP) - In Libanon zijn zondag gevechten uitgebroken in verschillende dorpen ten oosten van Beiroet. Zware machinegeweren en explosies waren te horen in het berggebied. In de hoofdstad was het intussen rustig na vier dagen van gevechten.

In de plaats Aley en omringende dorpen wordt gevochten tussen aanhangers van de door de sjiitische Hezbollah gedomineerde oppositie en regeringsgetrouwe strijders. Inmiddels trekt het leger het gebied in om de rust te herstellen en de partijen te scheiden.

De gevechten in Libanon hebben de afgelopen dagen al zeker 46 levens geëist. Minstens 132 mensen raakten gewond. Libanon verkeert al bijna 18 maanden in een diepe politieke crisis. De prowesterse regering en de pro-Syrische oppositie weigeren een compromis te sluiten.

Eerder in de nacht kwam het tot felle gevechten in Tripoli in het noorden. Hier vielen zeker een dode en vijf gewonden. Circa 7000 inwoners van de tweede stad van het land zouden voor het geweld op de vlucht zijn geslagen, meldde een veiligheidsfunctionaris.

Inwoners hoorden tijdens de nacht zwaar machinegeweervuur en het dreunen van exploderende raketgranaten. Het leger patrouilleert nu met pantservoertuigen door de straten van Tripoli. Militairen hebben versperringen opgeworpen en posities ingenomen op strategische plaatsen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Arabische Liga kwamen zondag in de Egyptische hoofdstad Caïro in een spoedzitting bijeen. Ze riepen de strijdende partijen op de vijandelijkheden te staken. Een delegatie onder leiding van de secretaris-generaal Amr Moussa van de Arabische Liga, gaat naar Libanon om te bemiddelen.

Tot een gezamenlijke resolutie kwam het niet in Caïro. Onder meer Syrië zou tegen een ontwerpresolutie hebben gestemd omdat in de tekst Hezbollah impliciet wordt veroordeeld. Syrië steunt Hezbollah en is daarmee medeverantwoordelijk voor de onrust in Libanon. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken was niet aanwezig in Cairo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden