Nieuwe geschiedschrijving Amsterdam

'Amsterdam, die grote stad, die is gebouwd op palen.' De tekst uit het bekende kinderliedje wordt in het boek 'Geschiedenis van Amsterdam' treffend geïllustreerd met de geschiedenis van het funderen in het drassige Amstelland. Heel letterlijk wordt zo het fundament van Amsterdams groei en bloei inzichtelijk gemaakt.

Gisteren werd deel 1 gepresenteerd van 'Geschiedenis van Amsterdam', een vijfdelige serie. Sinds professor Hayo Brugmans in de jaren 1930-1933 zijn bekende stadsgeschiedenis schreef, verscheen er geen algemeen geschiedwerkmeer over de hoofdstad. Veel inzichten over de stad zijn echter afkomstig uit later onderzoek. Een nieuw, voor iedereen leesbaar en rijk geïllustreerd overzichtswerk ,,hing daarom in de lucht”, aldus gemeentearchivaris Jan Boomgaard. Deel 2 tot en met 5 worden de komende jaren verwacht.

Deel 1, aangeboden aan de burgermeesters Ed. van Thijn, Schelto Patijn en Job Cohen, behandelt de periode 1275-1578 en is geschreven door een team van negen historici. Een belangrijk aandachtspunt in het boek is de religieuze geschiedenis van de stad. Tot de overgang naar het protestantisme in 1578 was Amsterdam katholiek. Eens per jaar werd door het stadsbestuur een processie afgekondigd, waarbij een gewijde hostie rond werd gedragen onder een baldakijn. Dit werd gedragen door de vier burgermeesters van de stad. Erachter liep een stoet van hoogwaardigheidsbekleders en burgers, in volgorde van belangrijkheid.

,,Een prima manier om de boel bij elkaar te houden”, grapte Marijke Carasso-Kok, samensteller van deel 1 naar burgemeester Cohen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden