Nieuwe Gereformeerde Theologische Universiteit

De theologische universiteiten van Kampen en Apeldoorn moeten uit die steden vertrekken en samen gaan werken in een nieuw op te richten Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU) in Utrecht. Dat staat in een plan dat vertegenwoordigers van die universiteiten gisteren hebben gepresenteerd.

Ook de predikantenopleiding van de Nederlands-gereformeerde kerken en de Gereformeerde Bond - die het behoudende deel van de Protestantse Kerk vertegenwoordigt - doen mee in de nieuwe GTU. De Theologische Universiteit Kampen brengt behalve theologen ook de predikanten voort voor de vrijgemaakt-gereformeerde kerken, de Theologische Universiteit Apeldoorn leidt predikanten op voor de christelijke gereformeerde kerken. De GTU wordt daarmee een belangrijk leverancier van predikanten voor de behoudende kerken. Die kerken tellen samen ruim een half miljoen gelovigen. De meeste predikanten van de Protestantse Kerk - het grootste protestantse kerkgenootschap - worden opgeleid aan de Protestantse Theologische Universiteit.

Naast synergie-argumenten voeren de gereformeerde universiteiten de ontkerkelijking als belangrijk argument voor de samenvoeging aan: "In de huidige, sterk ontkerkelijkte samenleving zijn zij die in de gereformeerde traditie staan en ernaar verlangen het evangelie te delen, veel meer dan voorheen op elkaar aangewezen." Bovendien staat de academische en maatschappelijke status van theologie onder druk.

De keuze voor Utrecht als locatie is niet onomstreden. Niet zozeer vanwege Utrecht, wel omdat Kampen en Apeldoorn hun universiteiten verliezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden