Nieuwe gelekte Clinton mails vooral munitie voor Trump

Clinton met de Blackberry smartphone waarop ze zowel privé als werk e-mail had. Beeld AP
Clinton met de Blackberry smartphone waarop ze zowel privé als werk e-mail had.Beeld AP

Tussen de 1258 e-mails van Hillary Clinton over de Irak-oorlog die Wikileaks gisteren lekte, zit voldoende bewijsmateriaal om Clinton aan te klagen. Dat zegt Julian Assange, oprichter van Wikileaks, de website waar klokkenluiders uit overheidsinstellingen en bedrijven anoniem documenten kunnen plaatsen.

Gisteren twitterde Wikileaks een link naar de verzameling, die deel uit maakt van de meer dan 30.000 privé e-mails die al in maart werden gepubliceerd. De site filterde de e-mails die uitsluitend betrekking hebben op de oorlog in Irak.

Clinton ligt al langer onder vuur omdat ze in de kelder van haar huis een aparte e-mailserver had laten installeren waarop ze zowel haar privé e-mail als vertrouwelijke mails afhandelde in de tijd dat ze minister van buitenlandse zaken was. Volgens haar verklaring was het efficiënter om alle mail beschikbaar te hebben op haar Blackberry smartphone. "Achteraf bezien was twee verschillende telefoons misschien toch een betere oplossing geweest", sprak ze in een verklaring.

De kans dat Clinton vervolgd zal worden vanwege het onzorgvuldig omgaan met vertrouwelijke informatie is niet erg groot. Clinton sprak dit weekend juist met de FBI om het onderzoek naar het gebruik van de privé mailserver af te ronden. Eerder zei Assange al tegen de Britse zender ITV dat hij niet verwacht dat Clinton vervolgd zal worden zolang Loretta Lynch hoofdofficier van Justitie is.

De e-mails zijn vermoedelijk vooral een zegen voor Trump die het materiaal zal aangrijpen in de strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden