Nieuwe functie omstreden kolonel

Topmilitair mishandelde vriendin

De in opspraak geraakte kolonel Richard van Harskamp kan bij Defensie blijven werken. De vroegere bevelhebber van de Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan en het ministerie van defensie hebben na een conflict van twee jaar een oplossing gevonden.

De kolonel zat al die tijd thuis vanwege het intrekken van de 'verklaring van geen bezwaar' (VGB) die krijgsmachtpersoneel moet hebben. Die VGB werd ingetrokken toen Van Harskamp eind 2010 werd veroordeeld tot tachtig uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, voor vier mishandelingen van zijn vriendin. In december 2011 kreeg hij ook een boete van 500 euro opgelegd, omdat hij een baksteen tegen het been van de ex-man van zijn vriendin had gegooid.

Volgens de bestuursrechter in Breda had defensieminister Jeanine Hennis juist gehandeld door de VGB in te trekken. Van Harskamp ging tegen die uitspraak in beroep bij de Raad van State. Dat beroep is ingetrokken nu Defensie Van Harskamp niet ontslaat en hem 'gelet op bijzondere persoonlijke omstandigheden' plaatst in een functie bij een onderzoeksinstituut waarvoor geen VGB is vereist. Als Van Harskamp die functie heeft vervuld, kan hij na een nieuw veiligheidsonderzoek weer voor een vertrouwensfunctie in aanmerking komen.

De VGB speelt in een ander kwestie ook een rol. Zo wordt de VGB ook ingetrokken van militairen waarvan de echtegenote uit het buitenland komt en niet op haar achtergrond gescreend kan worden. Ook die intrekking van de VGB leidde tot voor kort tot ontslag. De vakbonden en de officiersvereniging hebben zich daar tegen verzet. En met succes, zo blijkt. Ook in deze gevallen wordt bezien of betrokkene in plaats van ontslag kan worden geplaatst in een functie die niet als vertrouwensfunctie geldt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden