Nieuwe Fortis-baas deelt gele kaarten uit

Nieuwe bazen, nieuwe mores. Anton van Rossum, Fortis' aanstaande bestuursvoorzitter, gaat gele kaarten uitdelen aan slecht presterende managers. In een deze maand gepubliceerde personeelsbrochure, waarin de topman wordt voorgesteld aan het personeel, zegt hij; 'alleen wie Performance laat prevaleren is veilig'. Wie twee gele kaarten heeft gekregen, krijgt de rode, aldus Van Rossum.

Pas morgen wordt de nieuwe topman aangesteld, tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar, maar zijn boodschap is inmiddels niemand binnen de organisatie ontgaan. En niet iedereen was even gecharmeerd van deze management by fear-boodschap, zegt een ingewijde. In navolging van de nieuwe bestuursvoorzitters van ABN Amro en ING gaat ook de komende Fortis-bestuursvoorzitter meer nadruk leggen op prestaties van de verschillende bedrijfsonderdelen en het management, zo blijkt uit de brochure.

Hij vindt dat de afstand tussen de top van het bedrijf en de klanten te groot is geworden. ,,Wij moeten toe naar een open, klantgerichte en op resultaatgerichte bedrijfscultuur...''

Maar eerst moeten de Belgisch-Nederlandse tegenstellingen verdwijnen, stelt van Rossum. Hij wil Fortis ombouwen tot een ,,normaal bedrijf, met een inzichtelijke bestuursstructuur''. Nu nog kent het concern een duale holdingstructuur, met hoofdkantoren in België en Nederland. Een fusie van de twee holdings moet aan dat gelijkheidsbeginsel van de twee nationaliteiten (pariteit) een einde aan maken. ,,Die zal één van de komende jaren ongetwijfeld plaatshebben.'' Wie bij dat eenwordingsproces niet meewerkt, kan rekenen op een rode kaart van de baas. ,,Wanneer ik fluit? Als mensen Pariteit een rol laten spelen en Politieke spelletjes spelen'', aldus van Rossum.

Zelf heeft de Nederlander Van Rossum, een jarenlange carrière achter de rug bij het Belgische filiaal van McKinsey. Hij kwam als adviseur bij Fortis over de vloer en adviseerde onder meer bij de strijd om de Generale, de bank waar ook ABN Amro op aasde.

In maart gaf Fortis, dat tot nu geleid werd door twee co-voorzitters, al aan met één bestuursvoorzitter te gaan werken. ,,Wij worden een Europees bedrijf, in plaats van een Belgisch-Nederlands'', heette het toen.

Fortis ontstond tien jaar geleden na de eerste grensoverschrijdende fusie tussen het Nederlandse AmevVSB en de Belgische verzekeraar AG. Daarna zijn er onder meer de Generale Bank en MeesPierson bijgekomen. Het concern wil klaar staan als de consolidatie in de bankensector in een hogere versnelling komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden